Με τη φράση ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπερ-ρύθμιση της αγοράς αλλά μόνο με την ενίσχυση του ανταγωνισμού» ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έσπευσε να πάρει χθες θέση – μεταξύ άλλων – αναφορικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακόψει το μπαράζ των ανατιμήσεων. Παραμένοντας στο ίδιο μήκος κύματος και με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού προειδοποίησε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας βαρόμετρο του επιχειρηματικού κλίματος, ότι «οι μισθοί δεν νομοθετούνται, ούτε ‘διατάσσονται’, αλλά παράγονται», ζήτησε τη μείωση φορολογίας – εισφορών ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα μεσαία στελέχη που έχει τόση ανάγκη το επιχειρείν, προειδοποίησε ότι το ενεργειακό κόστος θα αυξήσει τις ήδη μεγάλες στην οικονομία μας ανισότητες και την ίδια ώρα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με παράλληλη ενίσχυση των κρατικών. Πάντως ο κ. Παπαλεξόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας επισημαίνοντας πως στο γενικότερο ευρωπαϊκό τοπίο «παραδόξως αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής» αλλά ζητώντας «αποφασιστικότητα» με τις μεταρρυθμίσεις «ξεβόλεμα και συνεργασία» απ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και έναν «ειλικρινή διάλογο οικονομίας και κοινωνίας».

Αναλυτικά τα μηνύματα του Προέδρου του ΣΕΒ στην πρώτη έπειτα από αρκετά χρόνια Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε:

-Για την ακρίβεια: «Υπάρχει θέμα ακρίβειας σε ορισμένα προϊόντα και σε ορισμένους κλάδους. Είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς έντιμα ποιο μέρος είναι δομικό και ποιο μέρος είναι συγκυριακό, ή ποιο μέρος είναι εισαγόμενο και ποιο ενδογενές. Σίγουρα όμως το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπερ-ρύθμιση της αγοράς αλλά μόνο με την ενίσχυση του ανταγωνισμού».

-Για τους μισθούς και τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων: «Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βλέπει την προοπτική, την αναγκαιότητα της αύξησης των μισθών. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα να αυξηθούν οι μισθοί. Αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να’ ναι διατηρήσιμοι μεσοπρόθεσμα και να συμβαδίζουν με την ανταγωνιστικότητα. Όσο παράγουμε καινοτομία τόσο έχουμε προστιθέμενη αξία άρα θα υπάρχει περίσσευμα για τους εργαζόμενους. Όσο έχουμε βιομηχανία στην Ελλάδα τόσο περισσότερο θα μπορούμε να’ χουμε καλύτερους μισθούς. Όσο περισσότερο έχουμε εργαζόμενους με δεξιότητες τόσο καλύτερους μισθούς θα έχουμε στην Ελλάδα. Όσο περισσότερο επενδύουμε τόσο θα είμαστε τεχνολογικά ενήμεροι. Οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, δεν διατάσσονται αλλά παράγονται με τρόπο διατηρήσιμο (…) Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων δεν πρέπει να περιορίζεται στον κατώτατο μισθό αλλά σε όλα τα προαναφερόμενα (…) Από κάθε αύξηση αποδοχών μόνο το ένα τρίτο πηγαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου, τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Η φορολογία της εργασίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των μισθών».

-Για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τη μετανάστευση: «Η ανεργία είναι κοντά στο 10 % αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ανθρώπους να απασχοληθούν στα ξενοδοχεία, τις κατασκευές, την αγροτική παραγωγή». (…) Πριν τη μετανάστευση να δούμε περισσότερο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, καθώς έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ, φτωχές επιδόσεις στην ενσωμάτωση των νέων στην παραγωγική διαδικασία και επίσης πρέπει να εκμεταλλευθούμε τους ηλικιωμένους, στους οποίους περιλαμβάνω τον εαυτό μου. Μάλιστα ήταν θετικό το μέτρο μείωσης της φορολογίας για την απασχόληση συνταξιούχων που έλαβε η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα το δημογραφικό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έχει μακροχρόνιες συνέπειες και είναι αμείλικτο. Οι Έλληνες σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια. επομένως η συζήτηση πρέπει να γίνει για τη μετανάστευση και τι είδους θέλουμε. Είναι μια δύσκολη συζήτηση μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας που όμως πρέπει να γίνει».

-Για το κόστος της πράσινης μετάβασης στη Βιομηχανία και την κοινωνία: «Η περίοδος της ενεργειακής μετάβασης, θα είναι μια δύσκολη και επώδυνη εποχή αλλά στο τέλος θα οδηγήσει σε ένα μοντέλο απ’ το οποίο θα κερδίσει η χώρα αφού θα καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη, ίσως και εξαγωγός. (…) Είναι ακριβή υπόθεση και απαιτεί τεράστιες επενδύσεις όχι μόνο σε ΑΠΕ αλλά και σε υποδομές. Και όλα αυτά πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα (…) Δυστυχώς το κόστος της μετάβασης θα αυξήσει περισσότερο τις ανισότητες σε μια κοινωνία που έχει περισσότερες ανισότητες από όσες αντέχει. Για παράδειγμα δεν αντέχουν όλοι να αποκτήσουν ξαφνικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο» (…) Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα με ακόμα πιο ταχύ ρυθμό την τελευταία διετία. Πλέον Βιομηχανίες φεύγουν γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος. Οταν φεύγει όμως ένα εργοστάσιο δεν χάνεται μόνο αυτό αλλά η γνώση, η τεχνογνωσία, διαλύονται οικοσυστήματα που μετά θέλει πολλά χρόνια για να ξαναστηθούν (…) Πρέπει να υπάρξει οικονομική και θεσμική βοήθεια προς τις βιομηχανίες σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και σίγουρα να είναι ανταγωνιστικότερες οι αγορές ενέργειας»

-Για την παιδεία: «Θέλουμε ιδιωτική και καλύτερη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιο βαθιές αλλαγές στη δευτεροβάθμια και μεγαλύτερη προσπάθεια από τις επιχειρήσεις στην δια βίου μάθηση. Το θέμα δεν είναι μόνο το ιδιωτικό ή δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά πιο γενικό, πως θα συνολικά θα αναβαθμιστούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες, η ικανότητα καινοτομίας, επικοινωνίας και συνεργασίας που δεν παρέχει η ελληνική παιδεία. (…) Πιθανώς σε λίγα χρόνια η γνώση θα είναι λιγότερο σημαντική, το ζητούμενο θα είναι άνθρωποι με την απαιτούμενη ευρύτητα πνεύματος για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Ο Τσίπρας, το τζόκινγκ και οι ανησυχίες των βουλευτών (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), οι Τσέχοι και οι Αμερικανοί για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα λόμπι εμφανίστηκαν… σαν τα ζόμπι 

Πλειστηριασμοί: Νέο σφυροκόπημα για «Agripan» και «Ελληνικά Σωληνουργεία» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ