Οικονομία

Τα «SOS» της ρύθμισης για τα «κορωνοχρέη»

  • Κωστής Πλάντζος


Πληρωμή ή «πέλεκυς» κατασχέσεων για νέα απλήρωτα χρέη 19 δισ. ευρώ το 2022 - Με 36 άτοκες ή και 72 έντοκες δόσεις η ρύθμιση

Ρυθμίσεις «α λα καρτ» ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. Για τα χρέη της πανδημίας ποσφέρονται τελικώς όχι 24 ή 48 δόσεις όπως αναμενόταν, αλλά 36 άτοκες ή και 72 έντοκες. Ενώ όποιος έχασε ρύθμιση μέσα στην πανδημία, αρκεί να πληρώσει τη δόση του τον Αύγουστο και… όλα καλά! Θα ξαναμπεί στη ρύθμιση σαν να μην συνέβη τίποτε.

Και όταν πληρώσει την τελευταια προγραμματισμένη δόση (π.χ. την 24η ή 28η ή 100η ή 120η της ρύθμισης) τότε θα «κολλήσουν» έξτρα δόσεις, όσοι οι μήνες που δεν πλήρωνε από τον Μάρτιο πέρυσι που ξέσπασε η πανδημία, μέχρι και τον Ιούλιο φέτος.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.

Μάλιστα, η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία, που αγγίζουν τα 2,5 δισ ευρώ και βέβαια προέρχονται από όσους βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής είτε λόγω υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας είτε λόγω αναστολής εργασίας είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω υποχρεωτικού «κουρέματος» στο εισόδημα από ακίνητα.

Ταυτόχρονα όμως με τη ενεργοποίηση της ρύθμιση χάνουν την «άτυπη «ασυλία» που είχαν οι κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες που αξιοποίησαν την πανδημία για να γλιτώσουν τις δαγκάνες της φορολογικής διοίκησης.

Όπως έχει αποκαλύψει το newmoney.gr, 21 δισεκατομμύρια μέσα στον 1,5 χρόνο της πανδημίας έχουν παγώσει. Από αυτά, μόνο 2,5 δισ. αφορούν πληττόμενους. Τα υπόλοιπα περίπου 19 δισ. πρέπει να πληρωθούν άμεσα, όταν ξεκινήσει η ρύθμιση.

Για τα χρέη των «κορωνόπληκτων» πάντως, που γεννήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα:

  • δεν πρόκειται να ασκηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος της χρονιάς
  • θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022 με βάση τη ρύθμιση που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Η μη ύπαρξη «κουρέματος» των οφειλών, όπως ζητούσε η αγορά, αντισταθμίζεται εν μέρει από τη δυνατότητα εξόφλησης σε βάθος τριετίας χωρίς καθόλου τόκο, ή με ετήσιο επιτόκιο μόλις 2,5% σε έως και 72 δόσεις.

Επίσης, όσοι από αυτούς τους περίπου 800 χιλιάδες πληγέντες έχασαν τις 120 ή 100 δόσεις, έχουν την ευκαιρία να ξαναμπούν στη ρύθμιση τους, αποφεύγοντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Πρακτικά, οι 120 δόσεις που είχε ήδη κάποιος «ξεχειλώνουν» έτσι και σε έως και 136 δόσεις, λόγω των συνθηκών.

Από την άλλη όμως, η νέα ρύθμιση της πανδημίας κρύβει και ορισμένα μυστικά. Ναι μεν αρκεί η πληρωμή της δόσης Αυγούστου για να αναβιώσει η χαμένη ρύθμιση και να σβήσουν οι συνέπειες της ….ασυνέπειας πληρωμών, αλλά από την άλλη, η νέα ρύθμιση δεν προσφέρει καθόλου «κούρεμα» οφειλών, όπως ήθελαν πολλοί στην αγορά -και ειδικά οι εκπρόσωποι των ΜμΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Λάθος εκκαθαριστικά: Απειλούνται και με πρόστιμα όσοι έπεσαν θύματα του Taxisnet

Ο καύσωνας διαρκείας ανάβει φωτιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό (upd)

Self test: Για ποιους εργαζόμενους έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και στέρηση μισθού (vid)