Περισσότερες από 200 εταιρείες έχει «ξεσκονίσει» τα τελευταία 2,5 χρόνια η EOS Capital, με το 95% να αφορά σε μικρομεσαίες, ενώ για το 2021 είχαν προγραμματιστεί τέσσερις – πέντε επενδύσεις. «Εκτίμησή μας είναι πως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον επίμαχο στόχο, παρά την πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναλύοντας τους κλάδους, στους οποίους ανήκουν.

Συγκεκριμένα:

  • Δύο εταιρείες προέρχονται από τον κλάδο τρόφιμα – ποτά
  • Δύο από την τεχνολογία και
  • Μία στη λιανική, ειδική λιανική, συνδεδεμένη με τεχνολογία.

«Κοινώς, έχουμε κάνει μία στροφή προς το tech», παραδέχθηκε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως στις προθέσεις του είναι η δημιουργία και άλλων funds. «Μάλιστα, αυτή την περίοδο σκεφτόμαστε σοβαρά μία συγκεκριμένη περίπτωση που θα είναι διαφορετική και το οποίο νομίζω ότι στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε αυτή την χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν είναι ευχαριστημένος από την πορεία και το μέγεθος των private equity funds στην Ελλάδα, εκείνος απάντησε αρνητικά. «Διαχειρίζονται ‘σκάρτα’ περί τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που χρειάζεται η οικονομία. Η αναλογία των private equity στις επενδύσεις είναι το 1/15 της Ιταλίας και χαμηλότερα κατά 25 – 30 φορές στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτή η συμμετοχή, λοιπόν, είναι αστεία», εξήγησε, προτείνοντας τις εξής λύσεις: α) να μπει καινούργια γενιά στην αγορά, β) να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα και γ) να αναπτύξουν συνεργασίες με άλλα funds. «Εμείς έχουμε επενδύσει σε δύο εταιρείες, σε συνεργασία με άλλα funds. Η συνένωση των δυνάμεων αυξάνει την δυνατότητα να επενδύσεις, άρα έχει νόημα», σημείωσε.

Τράπεζες: Πιθανός ένας νέος κύκλος συγχώνευσης, αλλά και ΑΜΚ

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμη. Θέλει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, για να ισορροπήσει. Ίσως ξαναδούμε ντόμινο στις αυξήσεις κεφαλαίου. Επίσης, αρκετά σύντομα οι διοικήσεις θα μπουν σε μεγάλους προβληματισμούς στο κατά πόσο θα υπάρχει ένας νέος κύκλος συγχώνευσης. Θα πει κάποιος οι τέσσερις τράπεζες να γίνουν δύο; Δεν το αποκλείω καθόλου». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της EOS, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με το 2008 έχει χαθεί το 60% – 65% των ισολογισμών είτε λόγω «κόκκινων» δανείων είτε αποεπενδύσεων. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι, τόσο ενδοσυνοριακές, όσο και διασυνοριακές, εξαιτίας της ανάγκης να μεγεθυνθούν με άλλους τρόπους», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου – Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για το 2022