Περιθώριο δύο μήνες για να εκδώσουν Κλειδάριθμο μέχρι 30 Ιουνίου το αργότερο, έχουν όσοι δεν απέκτησαν ποτέ ως τώρα κωδικούς Taxisnet.

Η υποχρέωση προκύπτει από την διαδικασία “Επικαιροποίησης Στοιχείων” επικοινωνίας, η οποία απαιτείται πλέον να γίνει από όλους τους φορολογουμένους, ασχέτως αν είναι ή όχι άμεσα υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το ζήτημα αφορά όσους υποβάλλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος, αλλά δεν είχαν ως τώρα Κωδικούς. Το διαπιστώνουν άμεσα όμως οι σύζυγοι ή μέλη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον πρέπει να υποβάλλουν από κοινού δήλωση μαζί τους, παρότι δεν έχουν ούτε Κωδικούς Taxisnet, ούτε εισοδήματα προς δήλωση στο Ε1, ούτε ακίνητα προς δήλωση στο Ε9 ή ανάλογη σχετική φορολογική υποχρέωση

Για να αποκτήσουν Κωδικούς Taxisnet, θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούν και να εκδώσουν Κλειδάριθμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr:

· εκτιμάται ότι τουλάχιστον 80.000 ζευγάρια, πριν τελειώσει η διορία εμπρόθεσμης υποβολής των Ε1 (30 Ιουνίου 2022) θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την συμπλήρωση δήλωσης, αν δεν αποκτήσει πρώτα Κωδικούς και ο/η σύζυγος που δεν έχει.

· σε 30.000 από αυτά τα νοικοκυριά, άτομα ηλικίας άνω των 60 δεν έχουν Κωδικούς και Κλειδάριθμο

· άλλες 50.000 περιπτώσεις, αφορούν νέα ζευγάρια όπου ο/η σύζυγος δεν είχε ως τώρα αναλάβει εργασία, ούτε είχε άλλη πηγή εισοδήματος, πριν προκύψει η ανάγκη υποβολής κοινής δήλωσης λόγω γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι τυχόν είχαν λάβει κλειδάριθμο και έβγαλαν κωδικούς, αλλά τους έχασαν (λόγω μη χρήσης) οπότε και θα χρειαστεί να επαννεγγραφούν και να εκδώσουν καινούργιους κλειδάριθμους.

Γιατί απαιτείται κλειδάριθμος

Από εφέτος, πριν την υποβολή δηλώσεως Ε1 απαιτείται επικαιροποίηση στοιχείων όλων των μελών της δήλωσης, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Πρακτικά δηλαδή όσοι έχουν ΑΦΜ και δικαιούνται εκκαθαριστικό της εφορίας, καλούνται να προβούν σε αυτήν την διαδικασία «Επικαιροποίησης».

Επειδή η Επικαιροποίηση γίνεται ηλεκτρονικά για όλους (υπόχρεους και μη υπόχρεους) ή διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάθε μέλος της κοινής δήλωσης δεν έχει δικούς του κωδικούς, ξεχωριστούς από του υπόχρεου στην υποβολή.

Αν δεν γίνει επικαιροποίηση, δεν προχωρά η συμπλήρωση ούτε για τον υπόχρεο που έχει κωδικούς.

Κατά συνέπεια μέχρι τέλος Ιουνίου το αργότερο πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο όλοι οι σύζυγοι, αλλιώς δεν μπορεί να συμπληρωθεί η κοινή δήλωση.

Για να αποκτήσουν Κλειδάριθμο τα φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν τρεις τρόποι απόδοσης:

• επίσκεψη σε ΔΟΥ μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης στο myaade.gov.gr

βιντεοκλήση μέσω myAADE live

• μέσω email και SMS, εφόσον έχουν ΙΒΑΝ (ως α΄μέλος) και συμβόλαιο κινητού τηλεφώνου στο όνομά τους.

Διαβάστε ακόμα:

Εργατική Πρωτομαγιά: Μετά από δυο χρόνια πανδημίας στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Sani/Ikos: Ο διεθνής όμιλος με το ελληνικό DNA ταξιδεύει σε Ισπανία – Πορτογαλία (pics)

Καταπατημένα: Το σχέδιο που «σώζει» 100.000 ιδιοκτήτες και funds – «Ξεμπλοκάρουν» μεγάλες επενδύσεις