Οικονομία

Τελευταία διορία για ΙΧ, ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος και αναδρομικά

  • Κωστής Πλάντζος


Πρόστιμα έως 100%, τόκοι και προσαυξήσεις από αύριο στους αμελείς

Με πολύ βαριές κυρώσεις απειλούνται από αύριο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αν δεν βρουν τρόπο να εκπληρώσουν σήμερα μια πλειάδα από φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί -σε δόσεις ή από παρατάσεις- έως 28 Φεβρουαρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, εν μέσω κύματος ακρίβειας, κάποιοι ίσως αναγκαστούν να επιλέξουν τι πληρώνουν ή τι αφήνουν για άλλη φορά, επωμιζόμενοι όμως και τις ανάλογες επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες που λήγουν 28 Φεβρουαρίου είναι οι ακόλουθες:

· καταβολή τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022, αλλιώς απειλούνται με προσαύξηση 100% από αύριο

· ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης οχήματος σε εκούσια ακινησία, αλλιώς θα έχουν πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ αν το όχημα φαίνεται ότι κινείται

· φόρος εισοδήματος 2021: πληρωμή 8ης και τελευταίας δόσεως

· ΕΝΦΙΑ 2021: πληρωμή 6ης και τελευταίας δόσεως

· “Κορωνοχρέη”: υποβολή αίτησης για 36 άτοκες ή 37 έως 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από 30 ευρώ το μήνα για χρέη έως 1.00 ευρώ (ή από 50% για μεγαλύτερες οφειλές). Αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί σε ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως και 31.7.2021. Ταυτόχρονα πρέπει να καταβάλλεται και η 1η δόση.

· δήλωση αναδρομικών: υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας ή αμοιβές γιατρών ΕΣΥ

· πληρωμή αναδρομικών: προθεσμία για τους συνταξιούχους να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

· AirBNB: λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για οριστικοποίηση της εικόνας στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος, καθώς και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

Τέλος λήγει και η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης από τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2022.

Διαβάστε ακόμα

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Sell off με απώλειες άνω του 4%

Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν

Αύξηση στα ναύλα των δεξαμενόπλοιων μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον ρωσικό ναυτιλιακό κολοσσό Sovcomflot