«Όποιος προλάβει-πρόλαβε» να κάνει ένσταση, για να διεκδικήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχασε. Σήμερα 30 Ιουλίου κλείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων επανεξέτασης στο MyBussinessSupport, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η ΑΑΔΕ είχε αποστέλλει και ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες «κομμένους» των επιστρεπτέων προκαταβολών 3-7, για να τους ενημερώσει πως έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση και αίτηση επανεξέτασης του αιτήματός τους, το οποίο απερρίφθη.

Επί ενάμισι χρόνο είχαν απορριφθεί πάνω από 1 εκατομμύριο αιτήματα χορήγησης επιστρεπτέων προκαταβολών 3-7. Αν και δεν πήραν τότε τα λεφτά που ήλπιζαν και περίμεναν, μόλις τώρα εστάλη επίσημη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ (στις e-Κοινοποιήσεις στο myTaxisnet των φορολογουμένων), με την οποία ανακοίνωσε ότι η αίτηση που υπέβαλαν τους προηγούμενους μήνες απερρίφθη.

Και τους καλούσε, αν θέλουν, να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ mybusinesssupport «εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την παρούσα ενημέρωση». Αντίστοιχη ειδοποίηση στέλνει η ΑΑΔΕ και με email!

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στην εικόνα ενός τέτοιου μηνύματος της ΑΑΔΕ:

1. πουθενά η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει την ακριβή αιτία απόρριψης. Αναφέρει μεν ότι πχ «δεν εμφανίζει την προβλεπόμενη μείωση» αλλά δεν λέει πόση είχε η επιχείρηση και πόση θα έπρεπε να είναι για να καταστεί δικαιούχος. Κατηγοριοποιείται δηλαδή ο λόγος απόρριψης, αλλά δεν εξατομικεύεται για να αμφισβητηθεί με ακρίβεια.

2. πουθενά στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζεται αν οι 5 μέρες διορίας «τρέχουν» από την ημερομηνία αποστολής ή από την ημερομηνία που έλαβε γνώση της ο ενδιαφερόμενος.

3. το ίδιο το σημείωμα αναγράφει και ημερομηνία αποστολής αλλά και ημερομηνία ανάγνωσης του μηνύματος, με ακρίβεια δευτερολέπτου. Θα μπορούσε δηλαδή η διορία των πέντε (5) εργασίμων ημερών να «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της ανάγνωσης, αν και δεν δηλώνεται τίποτα τέτοιο στους παραλήπτες του μηνύματος.

Ποιοι και πώς θα πάρουν τα λεφτά

Η ουσία είναι πάντως ότι οι υποψήφιοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ενημέρωσης και εναντίωσης στην απόρριψή του αιτήματος που είχαν υποβάλει.

Στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ και στο μενού «Εφαρμογές» μπορούν να επιλέξουν εναντίωση στην απόρριψη της αίτησής τους και επανεξέτασή της.

 

Στα αιτήματα επανεξέτασης θα τους ζητηθούν 3 πράγματα:

  • σε ποιο γύρο Επιστρεπτέας έκαναν αίτηση και αυτή απορρίφθηκε
  • για ποιον λόγο θεωρούν ότι κακώς κόπηκαν ενώ δεν έπρεπε
  • να στείλουν συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που στερήθηκαν.

Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συλλέξουν τα στοιχεία που θα υποβληθούν και στη συνέχεια θα επανεξετάσουν τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων, προκειμένου να απορρίψουν ή να δικαιώσουν τους υποψήφιους για την παροχή βοήθειας επαγγελματίες ή επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρεμένα ενοίκια: Σήμερα οι πληρωμές Ιουνίου και Μαΐου

Γιάννης Λουμάκης: «Η Uni Systems βρίσκεται σε μια περίοδο αναζήτησης νέων ευκαιριών»

Βιώσιμες επενδύσεις: Καταγράφουν μεγάλη αύξηση σε διεθνές επίπεδο