Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τι αλλάζει από το νέο έτος – Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν (vid)

  • newsroom


Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 - Τι αλλαγή θα υπάρξει, πώς και πότε πρέπει να τα πληρώσετε

Αλλαγές προμηνύει το νέο έτος, καθώς τον Ιανουάριο αλλάζουν τα… πάντα στα τέλη ταξινόμησης αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, για όσα οχήματα ταξινομηθούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου στη χώρα μας ή και ευρύτερα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, όπως είχε αναφέρει το ΝΜ

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συμμορφώνεται και η χώρα μας στο νέο και πιο αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης των ρύπων (WLTP) και ανατρέπεται όλος ο παλαιός τρόπος υπολογισμού των τελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλες τις αλλαγές στα τέλη των νέων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν από 1.1.2021 η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν προϋπολογίζει καμία αύξηση ή μείωση κρατικών εσόδων.

Ξεχωριστά ο κάθε ιδιοκτήτης και για κάθε όχημα θα βλέπει κάποιες διαφορές, ανάλογα  αν το αγόρασε καινούργιο έως 30 Δεκεμβρίου 2020 ή από 1 Ιανουαρίου 2021.

Για την αποτροπή των αυξήσεων που κανονικά θα έρχονταν, διευρύνονται τα κλιμάκια ή μειώνονται οι χρεώσεις ανά γραμμάριο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπει το αυτοκίνητο ανά χιλιόμετρο. (gr CO2/km).

Η αλλαγή αφορά στα νέα οχήματα που θα κυκλοφορήσουν και η σύγκριση σε κάθε όχημα θα πρέπει να γίνεται με τα ποσοστά CO2 που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση, που είναι όμως ξεχωριστή για κάθε μοντέλο και για κάθε κινητήρα.

Με βάση το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, για τα οχήματα που κυκλοφορούσαν ή θα κυκλοφορήσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν αλλάζει κάτι και αν υπολογίζονταν με τους ρύπους, ισχύει η κλίμακα με τις υφιστάμενες χρεώσεις.

Ποια είναι η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, μπαίνοντας στο site της ΑΑΔΕ.

Πώς θα τα εκτυπώσετε μέσω taxisnet 

Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Διαβάστε περισσότερα:

800 ευρώ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Ποιοι θα λάβουν το επίδομα (vid)

Στο σενάριο του 25% για τα δάνεια σε moratorium που θα «κοκκινίσουν» επιμένουν οι τράπεζες

Ταχύτατα προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό – Στρατηγική συνεργασία Lamda Development -TEMES 300 εκατ.