Τέλος στη φάμπρικα με τα άδικα πρόστιμα των 100 ευρώ στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τα αναδρομικά ποσά από μισθούς-συντάξεις σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση. Διάταξη που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αυτόματου προστίμου των 100 ευρώ στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά μισθών-συντάξεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο στα αναδρομικά ποσά η παρακράτηση φόρου να γίνεται στην πηγή με συντελεστή 20%, ο οποίος ενδεχομένως να κλιμακώνεται για μεγαλύτερα ποσά με συντελεστές 25% ή 30%. Ετσι θα μπει τέλος στην υπέρογκη και άδικη φορολόγηση των αναδρομικών (έως και 55%) με την κλίμακα φορολογίας στο έτος που ανάγονται τα εισοδήματα. Η φορολογική υποχρέωση δηλαδή θα εξαντλείται με την παρακράτηση που θα διενεργείται από την εφορία πριν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αφορμή για την -κατά περίπτωση- κατάργηση του προστίμου στις τροποποιητικές δηλώσεις αποτέλεσε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά που είχαν λάβει το 2015 ή το 2016 για τα οποία όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών, αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά.

Η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ετσι, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που κυμαίνονται από 20% έως και 55% όσων εισέπραξαν, με βάση την κλίμακα φορολογίας. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξέδωσε αποφάσεις που δικαίωναν φορολογουμένους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής ότι έπρεπε να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε. Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από «την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη».

Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά συντάξεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για αναδρομικά τα οποία κατεβλήθησαν από το Δημόσιο και δηλώθηκαν εκπρόθεσμα σε συνταξιούχους, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται όταν το ποσό φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης είναι μικρότερο από 500-600 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι που έλαβαν το 2020 αναδρομικά ποσά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζει ότι μεσοσταθμικά οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία το 33% από τα ποσά των αναδρομικών που έλαβαν. «Το 2020 έλαβαν 1,197 δισ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1,307 δισ. ευρώ» τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ και επισημαίνει τα εξής:

«Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016 να καταβάλλει ποσά με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ».

Επί της ουσίας τα αναδρομικά ποσά θα προστεθούν στα εισοδήματα που έχουν ήδη δηλωθεί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος που, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55%.

Ετσι, τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυε το 2016 για τις συντάξεις.

Στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% για το 2015 ή 2,2%-10% για το 2016). Ετσι, η συνολική επιβάρυνση, ανάλογα με τα εισοδήματα, μπορεί να φτάσει μέχρι το 55%!

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος έλαβε 1.000 ευρώ αναδρομικά, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ. Επιπλέον, επί των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 2,2%, άλλα 22 ευρώ. Ετσι ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να καταβάλει για τα αναδρομικά θα είναι 242 ευρώ, με αποτέλεσμα το τελικό καθαρό όφελος να μειωθεί στα 758 ευρώ.

Αλλος συνταξιούχος, με εισόδημα 20.000 ευρώ, που έλαβε αναδρομικά ύψους 1.000 ευρώ για το 2016 θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό με συντελεστή 29%, δηλαδή θα πληρώσει φόρο 290 ευρώ και άλλα 50 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης (1.000×5%), δηλαδή συνολικά θα επιβαρυνθεί με 340 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι από τα 1.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά στην τσέπη 660 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα 

Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σταϊκούρας: 5 νέες παρεμβάσεις για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει τα ρέστα του – Πόσες οι πιθανότητες να κερδίσει (πίνακες)