«Είδαμε ότι αυτό το σύστημα, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι σχετικά ειλικρινείς ήταν αρκετά αυστηρό και να οδηγούσε σε υπέρογκη επιβάρυνση του φορολογούμενου» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση, τονίζοντας πως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 έως 30.000 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις.

Μάλιστα τόνισε πως ακόμη «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια, έτσι να δούμε ακριβώς πώς επηρεάζει όλες τις κατηγορίες και θα δούμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού ώστε να βελτιώσουμε όλες αυτές τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Αναφορικά με πιθανό πολιτικό κόστος από αυτό το νομοσχέδιο σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνονται με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά αν πιστεύουμε σε αυτές, αν πράγματι θεωρούμε ότι λύνουν προβλήματα» ενώ υπογράμμισε πως έχουμε διπλάσιους ελεύθερους επαγγελματίες και πληρώνουν 2,5 φορές κάτω του φόρου. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα υπαρκτό ουσιαστικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τους συντελεστές». Δίνοντας και μια δεύτερη παράμετρο σημείωσε πως «επειδή ακριβώς η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά υπήρχε και υπάρχει «θράσος» η κοινωνία πια είναι αγανακτισμένη με τέτοιου είδους φαινόμενα. Κατά την άποψή μου το πολιτικό κόστος θα το έχουμε αν δεν κάνουμε τίποτε».

«Η μαχητικότητα του τεκμηρίου που εισάγουμε, σε σχέση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι βασική παράμετρος του συστήματος, γιατί ακριβώς δίνει τη διέξοδο σε μια σειρά από επαγγελματίες με αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν, να ασχοληθούν όσο θα ήθελαν με την εργασία τους, με την ατομική τους επιχείρηση, να αλλάζει το τεκμαρτό γι αυτούς ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες κάθε χρονιά έχουν οι ίδιοι. Αυτό θα γίνει με μια διαδικασία η οποία προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται πιο αυτοματοποιημένη και όσο γίνεται πιο εύκολη. Και σε τελική ανάλυση, πάντοτε υπάρχει διέξοδος για τον καθένα του ελέγχου, ο οποίος έλεγχος μπορεί να βγάλει ότι πραγματικά κάποιος είναι ειλικρινής» σημείωσε σε άλλο σημείο.

«Κάποιος ο οποίος δηλώνει ας το πούμε 3.000 ευρώ εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να δηλώσει 5.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή μια χαμηλής έντασης φοροδιαφυγή, καταλαβαίνετε ότι η εφορία δεν έχει 500.000 ελεγκτές να κάνει όλον αυτόν τον έλεγχο. Αυτό δυστυχώς πάει και στην καρδιά της συνείδησης της φορολογικής που δυστυχώς δεν έχουμε στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το POS σημείωσε χαρακτηριστικά πως ήδη έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις υπουργικές αποφάσεις, περάσαμε διατάξεις το καλοκαίρι, βγάλαμε αποφάσεις και εγκυκλίους αυτό το χρονικό διάστημα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και είμαστε σε συνεχή επαφή με την αγορά, το περιθώριο που έχουμε δώσει είναι μέχρι το Φεβρουάριο του 2024, όπου θέλουμε να έχουν συνδεθεί όλες οι ταμειακές μηχανές με τα POS» ενώ ερωτηθείς για σχετικά πρόστιμα τόνισε πως «αυτό περάσαμε το καλοκαίρι» υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν μια διαδικασία ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη

Οι Έλληνες μάνατζερ που δαμάζουν τα κύματα για λογαριασμό πολυεθνικών (pics)

ΣΥΡΙΖΑ: Βροχή αποχωρήσεων – Στις Σπέτσες ο Στέφανος Κασσελάκης

Σε πλήρη εξέλιξη επενδύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Νέα εποχή για την ακτογραμμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ