«Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαίου, με συγκεκριμένους κανόνες και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Μέχρι τότε σταδιακά θα αίρουμε τους περιορισμούς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB Berlin, την έκθεση βαρόμετρο για τον κλάδο, η οποία φέτος λόγω κορωνοϊού πραγματοποιείται διαδικτυακά. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η χώρα σκοπεύει έως τις αρχές Απριλίου να έχει προχωρήσει με τους κανόνες για το άνοιγμα του τουρισμού με την Ε.Ε. αλλά και άλλες χώρες που βρίσκονται ψηλά στους εμβολιασμούς όπως το Ισραήλ, τονίζοντας πάντα ότι τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση αποτελούν το βασικό «οδηγό» για τον προγραμματισμό των ταξιδίων (σ.σ. δεδομένου ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες εντός κι εκτός Ελλάδας μπορεί να ανατρέψουν τις ημερομηνίες).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

O υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο νέο σλόγκαν του ελληνικού τουρισμού «All you want is Greece», επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εισαγωγή του ο κ. Θεοχάρης:

Oι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι αν πριν το ταξίδι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ.

-Ολοι οι τουρίστες είναι πιθανό να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό τεστ όπως έγινε και την περασμένη χρονιά. Η σημαντική διαφορά είναι η χρήση των rapid test χάρη στα οποία η καραντίνα για τα θετικά κρούσματα θα ξεκινά, πλέον, χωρίς την 24ωρη αναμονή όπως το 2020.

Όλες οι ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν σε σχέση με τον Covid 19 (π.χ. νοσηλεία κ.λπ.) θα παρέχεται από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς κόστος για τους τουρίστες.

Όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες μας θα ισχύουν για τους τουρίστες – χωρίς καμία διαφοροποίηση ή εξαίρεση. Για παράδειγμα, η χρήση της μάσκας που είναι υποχρεωτική επί του παρόντος σε δημόσιους χώρους και ισχύει για όλους.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η χώρα θα ενισχύσει τις δομές του συστήματος υγείας σε όλους τους προορισμούς, «όπως κάναμε πέρυσι ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή φροντίδα στους πολίτες και στους επισκέπτες». Επιπλέον εν όψει του ανοίγματος της σεζόν «προτεραιοποιείται ο εμβολιασμός των ανθρώπων του τουρισμού, εφόσον ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, ενώ θα προχωρήσουμε και στην επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αξιοποιώντας και την εμπειρία της περυσινής χρονιάς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ηδη, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, από το 2020 η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να εγγυηθεί σε κάθε επισκέπτη της χώρας μας τη μοναδική απόλαυση του ταξιδιού και των διακοπών, με ασφάλεια. «Τα καταφέραμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τον ελληνικό τουρισμό. Φτιάξαμε πρωτόκολλα για κάθε δραστηριότητα, εκπαιδεύσαμε χιλιάδες εργαζόμενους, συνεργαστήκαμε με τον ιδιωτικό τομέα που υποδειγματικά υλοποίησε τα πρωτόκολλα, ενισχύσαμε κάθε νησί και προορισμό και δημιουργήσαμε το EVA που βελτίωσε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τουριστών, επιτυγχάνοντας ακρίβεια πρόβλεψης 4 φορές υψηλότερη από άλλες μεθόδους. Και, τελικά, υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα περισσότερους από 1,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες, επί συνόλου 6 εκατ. επισκεπτών το 2020. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα, μένοντας παράλληλα απολύτως ασφαλείς».

«Τώρα, είμαστε κοντά στην έξοδο από το σκοτεινό τούνελ, χάρη στην δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την πρόοδο της επιστήμης. Η καλύτερη εικόνα για την επιστροφή στην κανονικότητα του τουρισμού από το ελληνικό χαμόγελο, το ελληνικό τοπίο, την ελληνική φιλοξενία, δεν υπάρχει. Για το 2021 στην Ελλάδα είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι. Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία της απελευθέρωσης από τις δυσάρεστες αναμνήσεις της πανδημίας με καθέναν από τους φιλοξενούμενούς μας».

Διαβάστε ακόμα: 

Eurostat: Μείωση ΑΕΠ αλλά όχι ύφεση για την Ελλάδα το 2020

Γιάννης Κωστόπουλος: Ο ναυπηγός που «κουμάνταρε» τις τράπεζες

Αναβρασμός στην ακτοπλοΐα με επιδοτήσεις και συνθέσεις πληρωμάτων