Ασφαλιστικές εισφορές λίγο πάνω από 20% επί των καθαρών αμοιβών τους θα πληρώνουν από φέτος για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, όσοι πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης.

Η σχετική υποχρέωση ισχύει από την 1η /1/2019 και οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν τις εν λόγω εισφορές ακόμα και αν είναι παράλληλα ασφαλισμένοι ως μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες. Συνεπώς δεν υφίσταται καμία ασφαλιστική απαλλαγή σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης. Επίσης, παύει να ισχύει οποιαδήποτε ασφαλιστική απαλλαγή για όσους εισπράττουν ως αμοιβή με απόδειξη δαπάνης έως 10.000 ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016.

Συνολικά απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ. Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι κυρίως “προίκα” της κρίσης, ενώ μέσω της ρύθμισης αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κούρεμα για έναν επαγγελματία με οφειλές 25.000 θα είναι της τάξης των 10.000 ευρώ. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τη ρύθμιση θα ωφεληθούν όλοι οι οφειλέτες με χρέη έως 55.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση οφειλων με τις 120 δόσεις θα αποτελέσει διέξοδο για χιλιάδες εγκλωβισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr στο μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών έχουν καταγραφεί 77.669 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ηλικίας άνω των 62 ετών, οι οποίοι έχουν αθροιστικά ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3,269 δισ. ευρώ. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 7.000 ανεξάρτητα απασχολούμενοι (κυρίως μηχανικοί) που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών.

Η πλειοψηφία των οφειλετών δεν μπορεί να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για να συνταξιοδοτηθεί λαμβάνοντας το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές του, παρά το γεγονός ότι πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη και μη μισθωτοί που κατέβαλαν εισφορές για περισσότερα από 30 χρόνια να καλούνται να ζήσουν με μηδενικό εισόδημα ή με κοινωνικά επιδόματα, ενώ με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει δικαιούνται πολλαπλάσιο εισόδημα.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη, οι δόσεις θα κλιμακώνονται έως 120. Στις οφειλές θα ενταχθούν και ληξιπρόθεσμα που έχουν δημιουργηθεί το 2017.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δε μπορούσαν να πάρουν σύνταξη μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ή τις 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

Κούρεμα ως 56%

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμός θα γίνει εφόσον μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ, σε διαφορετική περίπτωση τα οφειλόμενα ποσά θα επανυπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και 58 ευρώ για τους αγρότες. Η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Το τελικό ποσό της σύνταξης του ασφαλισμένου θα είναι ανάλογο με τις εισφορές που έχει καταβάλει στο σύστημα. Πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία και όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις. Σε περίπτωση που κάποιος είναι ήδη σε ρύθμιση οφειλών και την απολέσει δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισμό και την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με την εφαρμογή της ρύθμισης η οφειλή των περίπου 85.000 εγκλωβισμένων εν δυνάμει συνταξιούχων θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η αποπληρωμή της μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξης.