Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 θα είναι μία χρονιά σημαντικών προκλήσεων: εν μέσω σφιχτής νομισματικής πολιτικής, κρίσης κόστους διαβίωσης και κινδύνων ύφεσης, οι πολίτες των 27 κρατών- μελών θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποιος θα κινεί τα νήματα στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό τον χάρτη αβεβαιότητας, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως χώρα που έχει διαγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει ο Tomi Huhtanen, εκτελεστικός διευθυντής του Wilfried Martens Centre, της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το newmoney συνομίλησε μαζί του με αφορμή τη συγχαρητήρια ανάρτησή του για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «χώρα της χρονιάς» για το 2023 από τον Economist.

Όπως τονίζει ο Tomi Huhtanen η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα «πολλή δουλειά» να κάνει.

«Η οικονομική επιστροφή της Ελλάδας ήταν ένα από τα λίγα καλά οικονομικά νέα των τελευταίων ετών» μας είπε. «Τα πρόσφατα συγχαρητήρια που απευθύνθηκαν στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της, όπως τονίζεται στην ανάλυση του Economist, ευθυγραμμίζονται με τη θετική τροχιά που βίωσε η χώρα επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ισχυριζόμουν ότι η θητεία του πρωθυπουργού έχει χαρακτηριστεί από μια σειρά επιτευγμάτων, όπως η αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδας, η εφαρμογή ενός επιτυχημένου προγράμματος ψηφιοποίησης και η προσέλκυση σημαντικών εσωτερικών επενδύσεων από αξιόλογες εταιρείες.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, επέτρεψε στη χώρα να βγει από τους μηχανισμούς επιτήρησης που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της. Πολλοί πίστευαν ότι θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η σημασία των επιδόσεων της Ελλάδας επεκτείνεται στη νέα της ικανότητα να δανείζεται από τις αγορές υπό ευνοϊκές συνθήκες. Και, φυσικά, αυτή η επιτυχία συμβάλλει θετικά στη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως επιτυχημένη ιστορία (success story) μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης.

Πολύ πρόσφατα, το Ecofin (το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τόνισε την επιτυχία της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και παρείχε μια αισιόδοξη εκτίμηση για τη μελλοντική πρόοδο της Ελλάδας.»

Έχετε παρακολουθήσει στενά την πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματά της; Υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να επιδείξουν προσοχή οι ελληνικές αρχές;

«Η πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη, υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γνώρισε αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Για να αναφέρουμε μερικά από αυτά, η επιτυχής διαχείριση της οικονομίας αντανακλάται στους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και στην προσέλκυση καθοριστικών επενδύσεων από επιχειρήσεις όπως μεγάλες πολυεθνικές.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού ήταν η πρώτη που κέρδισε τους λαϊκιστές στην Ευρώπη και επανέφερε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό mainstream.

Κοιτάζοντας από έξω, είναι ορατή μια θετική μεταμόρφωση στη χώρα. Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης έχει αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος.

Ωστόσο, τα τραγικά δυστυχήματα και οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αμφισβήτησαν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και έδειξαν ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις για να διατηρήσουν τη θετική δυναμική και να εξασφαλίσουν τη συνεχή υποστήριξη του λαού.

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν αρκετά για τις αυξήσεις τιμών, όπως και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ανάπτυξη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι τριπλάσια από εκείνη της Γερμανίας, κάτι που είναι αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πώς ήταν η κατάσταση πριν από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022, η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 5,6%, ενώ η Γερμανία κατά 1,8%.

Σε σύγκριση με το 2010, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.
Δεδομένης της εξόδου από τα προγράμματα ανάκαμψης και από τον εποπτικό μηχανισμό, είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι η ελληνική απασχόληση από το 2019 έχει μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπροστά της μία δύσκολη χρονιά, με σφιχτές νομισματικές πολιτικές, επίμονο πληθωρισμό και τον κίνδυνο ύφεσης. Είναι η ευρωπαϊκή οικονομία αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μία δύσκολη χρονιά. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να λάβει συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών αντιξοοτήτων και τη διασφάλιση της σταθερότητας σε όλα τα κράτη μέλη.

Η συνολική οικονομική ισχύς της ΕΕ δοκιμάζεται και ορισμένες χώρες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες από άλλες.

Η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη επιτυχία της, θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε οικονομικές προκλήσεις και το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ξεχωρίζει πλέον αρνητικά- οι αγορές δεν θεωρούν πλέον την Ελλάδα ως την πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να μειώνεται, ενώ το χρέος άλλων οικονομιών, όπως του Βελγίου, όπου ζω, συνεχίζει να αυξάνεται. Επίσης, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ θα μειωθεί περισσότερο από ότι σε κάθε άλλη οικονομία στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.»

Το 2024 είναι έτος εκλογών για την Ε.Ε. Τι περιμένετε από αυτές τις εκλογές;

«Το γενικό κλίμα στην Ευρώπη αναμένεται να ευνοήσει τα Κεντροδεξιά κόμματα, ωφελώντας έτσι και το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον η οικονομία και η ασφάλεια, που αποτελούν προνομιακά θέματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πράσινοι και οι σοσιαλιστές φαίνεται να χάνουν έδαφος. Κατά συνέπεια, το ΕΛΚ μετρά ήδη τόσους αρχηγούς κρατών στην ΕΕ όσοι οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές μαζί. Αυτή η αλλαγή συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια.

Κυρίαρχο θέμα αυτών των εκλογών είναι η οικονομία και η θετική τάση στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Αναμφίβολα, αυτή η εξέλιξη βοηθά το ελληνικό κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.»

Διαβάστε ακόμη

Alvarez & Marsal για Ελλάδα: Πρόσθετες επενδύσεις 50 έως 100 δισ. δολαρίων «ξεκλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα

«Απογειώθηκε» σε νέο υψηλό 10ετίας το Χρηματιστήριο – Διψήφιο «άλμα» των τραπεζών τον Ιανουάριο

Τι φέρνει το mega deal της Fourlis με την ΙΚΕΑ για το διεθνές Κέντρο Διανομής της πολυεθνικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ