Οικονομία

Τόμσεν: Αναγκαία η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου

  • newsroom


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η θέση του Ταμείου δεν αλλάζει, αλλά τόνισε ότι δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την Ελλάδα - Ερωτηθείς για τα «κόκκινα» δάνεια δήλωσε ότι «υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα με τις ελληνικές τράπεζες» - Πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ από την Κομισιόν στις προβλέψεις - Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020

«Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις τράπεζες.

«Δεν μπορώ να σας πω για τον δημοσιονομικό χώρο… Εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές», απάντησε ο Δανός τεχνοκράτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων το 2019.

Όσον αφορά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό εκείνοι που χαράσσουν πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και σημειώνοντας ότι υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα με τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ερωτήσεις για την Ελλάδα τέθηκαν στον κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία (Regional Economic Outlook for Europe).

Στην έκθεση αυτή το Ταμείο επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020. Το ΔΝΤ εμφανίζεται έτσι πιο αισιόδοξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% ετησίως την τριετία 2018-2020, η οποία μπορεί να φθάσει στο 2,3% το 2019 και το 2020 εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης-Ευρωπαίων για τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Απόρρητο Απόρρητο