Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος εμφανίζονται οι τραπεζίτες, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ, με την ανάπτυξη να τοποθετείται κάπου μεταξύ του 2,5% και 3,6%.

Πιο αναλυτικά, παρά τις προκλήσεις, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εγχώριο επίπεδο, δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εκλογών, οι CEOs των συστημικών Ομίλων, στις τηλεδιασκέψεις που είχαν με διεθνείς αναλυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, εστίασαν στις μέχρι σήμερα επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με την επίτευξη – έστω και οριακού – πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022, σπεύδοντας να επισημάνουν πως η ανάπτυξη στη χώρα θα είναι σχεδόν διπλάσια εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι προοπτικές στις κύριες αγορές μας παραμένουν θετικές. Στην Ελλάδα η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το 2,5%, σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν μια αναπτυξιακή πορεία, βασισμένη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπενθυμίζοντας πως η χώρα απέχει ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, με την ανάκτησή της να αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, «βλέπει» διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο 2,5%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την τράπεζα, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, οι νέες θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα ενισχυθούν από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένης της αξιοσημείωτης βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου. «Παρά τη μεταβλητότητα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις αγορές, οι προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν θετικές.

Η ελληνική οικονομία διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική και το 2023, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τη στιγμή που τα οφέλη από την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα αρχίζουν να γίνονται ορατά στην πραγματική οικονομία. Η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα πριν επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη αναστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώρα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης.

Περισσότερο αισιόδοξη είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος, ωθούμενη κυρίως από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός θα μειωθεί στο 2,5% το 2023, με τον δείκτη της ανεργίας να παραμένει στο 12,4%, αλλά να πέφτει στο 11,8% το 2024.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, το ενθαρρυντικό μακροοικονομικό περιβάλλον επιτρέπει την αναβάθμιση των βασικών χρηματοοικονομικών τους στόχων για εφέτος. «Συγκεκριμένα, στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12%, με τον δείκτη κόστος προς βασικά έσοδα κάτω του 40%», εξήγησε.

Τέλος, σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας τον πλέον στο 2,5% έναντι 1,8% προηγουμένως, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάλυση, οι οικονομολόγοι της τράπεζας προχωρούν σε αυτήν την αναβάθμιση λόγω:
Της ενδυνάμωσης της ανοδικής τροχιάς του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2022 που μεταφράζεται σε ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ώθηση στην τάση του ΑΕΠ κατά το 2023 (carryover effect) της τάξης του 1,5% ετησίως, από προηγούμενη εκτίμηση 0,8%.

Της ενίσχυσης των διαθέσιμων δεικτών υψηλής συχνότητας για τους πρώτους μήνες του 2023, οι οποίοι προμηνύουν σταθερή ή ελαφρώς θετική αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (+3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Διαβάστε ακόμη

Το 2023 θα είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά για την Αθήνα (πίνακες)

Ρεύμα: Παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών

$500 εκατ. για το «Explorer of the Seas»: Όσα είδαμε και μάθαμε στην επίσκεψη στo κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean (pics)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ