Οικονομία

Tρικυμία στα φιορδ! Ζημιές 21 δισ. δολ ανακοίνωσε το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας

  • newsroom


Το μεγαλύτερο κρατικό fund του πλανήτη διαχειρίζεται κεφάλαια, μετοχές και άλλες επενδύσεις ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων

Το γιγάντιο κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε ζημίες 21,3 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, επικαλούμενο τις “τεράστιες διακυμάνσεις” της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η απόδοση των επενδύσεων του fund κυμάνθηκε στο -3,4% για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες 188 δισ. νορβηγικών κορώνων ή σε 21,3 δισ. δολ.

“Η χρονιά ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο οι προοπτικές στις αγορές μετοχικών τίτλων πραγματοποίησαν στροφή όταν ο κορονοϊός άρχισε να διασπείρεται παγκόσμιο”, ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της Norges Bank Investment Management, Trond Grande, σε δήλωσή του.

“Παρ’ όλα αυτά, η κάθετη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς του πρώτου τριμήνου περιορίστηκε από την εκτεταμένη νομισματική και δημοσιονομική απάντηση”.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του fund στο τέλος του α΄εξάμηνου ήταν 10,4 δισ. νορβηγικές κορώνες, με το 69,6% των επενδύσεων να είναι σε μετοχές, το 27,6% σε τίτλους σταθερής απόδοσης και το 2,8% σε μη εισηγμένες δραστηριότητες real estate.

Η απόδοση των μετοχικών τίτλων κινήθηκε στο -6,8%, ενώ οι επενδύσεις στο real estate απέδωσαν -1,6% στο εξάμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερής απόδοσης αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε θύελλα αντιδράσεων για τον διορισμό του νέου επικεφαλής του μεγαλύτερου κρατικού fund του πλανήτη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια, μετοχές και άλλες επενδύσεις ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων. Ο Νικολάι Τάνγκεν  επελέγη από την Norges Bank για να μανατζάρει το ταμείο. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, ο διορισμός του Τάνγκεν είναι παράνομος καθώς φέρεται να μην έδωσε πλήρη στοιχεία για την προσωπική του περιουσία, η οποία υπολογίζεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως όμως για τις επενδύσεις του fund που έχει μετοχές στο Λονδίνο. Τόσο η Norges Bank όσο και η κυβέρνηση της Νορβηγίας επιμένουν ότι η διαδικασία πρόσληψης δεν παραβίασε τους νόμους.