Οικονομία

Τροπολογία για το 2022: Μειώνεται η προκαταβολή φόρου – Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

  • newsroom


Με τρεις ταχύτητες η μείωση προκαταβολής φόρου – Για ποιους δεν θα ισχύσει φέτος η εισφορά αλληλεγγύης

Μαζί με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα φανεί και η μειωμένη προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι νομοθετικές διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή προβλέπουν ένα μόνιμο ψαλίδισμα έως και 45% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για συγκεκρικένες κατηγορίες.

Ειδικότερα:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες: Σε αυτές τις κατηγορίες η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 55% από 100%.
  • Στις επιχειρήσεις και ευρύτερα στα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 70% από 100% για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όμως του χρόνου, δηλαδή στις δηλώσεις το 2022, θα ανέβει και πάλι στο 80%.
  • Για τις ελληνικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών ο συντελεστής ητς προκαταβολής φόρου παραμένει στο 100%.
  • Επιπλέον ανάσα στους φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ισχύσει και φέτος

Επίσης, για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα διεθνώς: Το δολάριο, το ευρώ και το γουάν

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Νίκολας Νεγκροπόντε: Το άμεσο μέλλον θα εξαρτηθεί από την κοινωνία των πολιτών