Οικονομία

«Τσίμπησαν» τα ενοίκια σε Ερμού και Γλυφάδα το α’ τρίμηνο του 2017

  • Στεφανία Σούκη


Την ώρα που τα ενοίκια των καταστημάτων εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν και στο άμεσο μέλλον να τραβούν την... κατιούσα στις δευτερεύουσες αγορές

Της Στεφανίας Σούκη

Κι ενώ τα ενοίκια των καταστημάτων εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν και στο άμεσο μέλλον να τραβούν την… κατιούσα στις δευτερεύουσες αγορές σε όλη την Αθήνα, στην Ερμού και την οδό Μεταξά στη Γλυφάδα, καταγράφονται στο τέλος Μαρτίου υψηλότερα μισθώματα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα στοιχεία από την γνωστή εταιρεία συμβούλων Proprius, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με το διεθνή οίκο Cushman & Wakefield, παραπέμπουν στο τέλος Μαρτίου του 2017 σε άνοδο 7,7% σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, φθάνοντας, για τα λεγόμενα «καλά» σημεία στα 210 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Υψηλότερη αύξηση, κατά 9,1% σημείωσαν τα ενοίκια στα καλά σημεία της Μεταξά στη Γλυφάδα, φθάνοντας τα 120 ευρώ ανά τ.μ. με ένα +9,1% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου του 2016.

Μικρή αύξηση, στο +4,5%, παρατηρείται στην οδό Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά με τα ενοίκια να φθάνουν τα 115 ευρώ ανά τ.μ.. Από τις μεγαλύτερες εμπορικές πιάτσες, σταθερά έχουν παραμείνει τα ενοίκια στην Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, στα 90 ευρώ ανά τ.μ. στα καλύτερα σημεία, στη Σωτήρος στον Πειραιά (70 ευρώ ανά τ.μ.) και την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, φθάνοντας τα 130 ευρώ ανά τ.μ.

cw

Αυτά, μαζί με τη μεγάλη ανθεκτικότητα των malls, τα οποία εξακολουθούν να έχουν υψηλές επισκεψιμότητες και ικανοποιητικούς τζίρους, είναι τα καλά νέα για το εμπορικό real estate γιατί τα κακά νέα είναι η συνεχιζόμενη πτώση των μισθωμάτων και τα κενά καταστήματα σε περιφερειακές οδούς στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τις εμπορικές πιάτσες των προαστίων.

Οι αναλυτές της Proprius προβλέπουν για το αμέσως επόμενο διάστημα σταθερότητα ως προς τις τιμές των ενοικίων για τα καλά σημεία και περαιτέρω πτώση για τις λιγότερο εμπορικές περιοχές. Οι νέοι φόροι, οι αυξημένες εισφορές, η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα ως προς την πορεία της αξιολόγησης, έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών, γεγονός το οποίο επηρεάζει και την αγορά των καταστημάτων, πλην αυτή των malls που εξακολουθούν να παρουσιάζουν, εν μέσω κρίσης, θετικές επιδόσεις.

Οι μεγάλες αλυσίδες εξακολουθούν να ”επενδύουν” σε καλά καταστήματα ανά την Ελλάδα, με τους αναλυτές της εταιρείας να κάνουν αναφορά στις (θετικές) επιπτώσεις στην αγορά real estate από τη διάσωση της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης, στην επέκταση της δανέζικης Jysk (η οποία μάλιστα προχωρά στη δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος στη Βάρη), τη λειτουργία του νέου Mc Donald’s στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, το άνοιγμα του 10ου σημείου στην Ελλάδα για την αλυσίδα Carpisa στον Πειραιά, την είσοδο της Forever 21 στην αγορά της Αθήνας με τα εγκαίνια του καταστήματος της Ερμού, τη λειτουργία του νέου καταστήματος της Κωτσόβολος στα Τρίκαλα, την έλευση της αλυσίδας Public στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο και τη συμφωνία για το νέο Oysho του ομίλου Inditex στην Πάτρα.

Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, τη μεγαλύτερη κινητικότητα επέδειξαν στο ξεκίνημα του 2017 οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, με τη Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ να σύρει το χορό, μετά τη συμφωνία για την αγορά του χαρτοφυλακίου των 16 σούπερ μάρκετ έναντι 16,25 εκατ. ευρώ κι ενός ακόμη ακινήτου στην Κηφισίας έναντι 5,28 εκατ. ευρώ. Μικρότερες αγορές πραγματοποίησαν επίσης οι Trastor αλλά και η Intercontinental International AEEAΠ.