Οικονομία

ΤτΕ: Δικαστικές αποφάσεις, ύφεση και τράπεζες σκιάζουν τον ορίζοντα

  • Κωστής Πλάντζος


Υπερείσπραξη εσόδων μετά τις εκλογές «σώζει» τους στόχους και τους φορολογουμένους

Υπερείσπραξη εσόδων από ΦΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες της θερινής περιόδου, αλλά και μείωση δαπανών μόλις πέρασαν οι εκλογές, έφεραν σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά και πείθουν, πλέον, και τον διοικητή της ΤτΕ ότι ο στόχος για 3,5%  πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να χρειαστούν τελικώς και νέα μέτρα λιτότητος.

Μιλώντας χθες σε ένα κοινό ξένων επιχειρηματιών, ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας συνέκλινε και αυτός στην εκτίμηση –με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία Αυγούστου που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως- ότι δικαιολογείται πλέον αισιοδοξία για τα μεγέθη του 2019.

Ωστόσο προειδοποίησε και πάλι για κινδύνους που ελλοχεύουν ή εκδηλώνονται ήδη και απειλούν την ελληνική οικονομία. Παρότι η Ελλάδα πλεόν ανακάμπτει, η διεθνής επιβράδυνση (global slowdown) θα επηρεάσει αρνητικά  και τη χωρα μας.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο κύριος Στουρνάρας απαρίθμησε επίσης και άλλους κινδύνους, φέρνοντας ως παράδειγμα:

– Δικαστικές αποφάσεις που θα καταργούν περικοπές εξοικονόμησης σε μισθούς από εδώ και στο εξής, επιδικάζοντας να επιστρέψει και αναδρομικά για σε βάρος του δημοσίου.

– Δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις (νόμου Κατρούγκαλου). Ωστόσο η απόφαση αναμένεται Οκτώβριο και μοιάζει δύσκολο, όπως εκτιμά η ττΕ, να πλήξει τον προϋπολογισμό του 2019 (γιατί τ6α βάρη μεταφέρονται ουσιαστικά στο 2020)

– Τα υψηλά πλεονάσματα που ισχύουν τώρα, υπονομεύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα

– Το υψηλό χρέος θα είναι ξανά απειλή μετά την προσεχή δεκαετία.

– Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Απόρρητο Απόρρητο