Οικονομία

Τζέφρι Πάιατ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει αναβάθμιση στις σχέσεις των δύο χωρών

  • newsroom


Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της ανέφερε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ,  στo πλαίσιo του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το πως η Συνθήκη των Πρεσπών άλλαξε την γεωπολιτική της περιοχής αλλά και πόσο γρήγορα αυτό συνέβη. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην νέα αμερικανική διακυβέρνηση Μπάιντεν και στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, τόνισε ότι και ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε στην πολύ θερμή συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αλλά και το μήνυμά του κ. Μπάιντεν για το Ορθόδοξο Πάσχα. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Πάιατ.

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της. «Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

Τέλος ο Πρέσβης δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για την αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Σύρου, αλλά και την «μεταμόρφωση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έδωσε «νέα πνοή στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: Αθηναϊκή Ριβιέρα και Ελληνικό – Το πετράδι του στέμματος της ανάκαμψης

ΣτΕ: Αποζημίωση από το Δημόσιο σε όσους υφίστανται παρενέργειες από εμβολιασμό

ΥΠΟΙΚ: Πώς θα λάβουν οι ιδιοκτήτες προκαταβολή αποζημίωσης για τα ενοίκια Απριλίου

Απόρρητο Απόρρητο