Το απόγευμα του Σαββάτου (18:00) με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο του φορολογικού και την κατάθεση των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων στη Βουλή, καθώς και όσα αποτυπώθηκαν από τις επαφές με τους θεσμούς.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτέλεσε βασικό σημείο στις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, αφού το χρονοδιάγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις τα αποτελέσματα των συζητήσεων, καθώς διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ποιες διατάξεις μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού είναι πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα «συνοδεύσει» τον προϋπολογισμό του 2020.

To δεύτερο, μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της τετραετίας (μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη).

Η κυβέρνηση πήρε μια πρώτη «γεύση» από τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις των θεσμών για το 2019 και το 2020. Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη φοροελαφρύνσεων, αλλά εξακολουθούν να θέτουν το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων, τονίζοντας όμως ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη.

Επιπλέον, συζητήθηκαν ανοικτά μέτωπα της 3ης και της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των μεταρρυθμίσεων.

Τα νέα πολιτικά ραντεβού έχουν οριστεί για την 5η Σεπτεμβρίου (Euroworking Group) και την 13η Σεπτεμβρίου (Eurogroup). Για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο νέος ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας. Ακολούθως αναμένεται η επίσημη κάθοδος στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση.

Οι χθεσινές επαφές διήρκεσαν από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τους υφυπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό, συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων είχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (αλλά και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, που συζήτησε το θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και τη βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων) και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που άνοιξε το θέμα της ΔΕΗ.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου έγιναν οι συζητήσεις πέρασαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.