Οι μηχανικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο αθλητικού παπουτσιού για τρέξιμο που προβλέπει πώς ορισμένες ιδιότητές του θα επηρεάσουν την απόδοση ενός δρομέα. Το μοντέλο υπολογίζει το ύψος, το βάρος και άλλες διαστάσεις ενός ατόμου, μαζί με ιδιότητες, όπως η ακαμψία και η ελαστικότητα κατά μήκος της ενδιάμεσης σόλας. Με αυτά τα δεδομένα, το μοντέλο προσομοιώνει στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο βηματισμός ενός ατόμου ανάλογα με τον τύπο παπουτσιού που φορά.

Έτσι, οι ερευνητές μπορούν να επιλέξουν το παπούτσι που παρέχει την καλύτερη απόδοση, την οποία ορίζουν ως το βαθμό στον οποίο ελαχιστοποιείται η δαπανώμενη ενέργεια ενός δρομέα.

«Οι σχεδιαστές παπουτσιών αρχίζουν να εκτυπώνουν παπούτσια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν πλέον να τα κατασκευάσουν με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ιδιοτήτων από ό,τι με ένα απλό στρώμα αφρού», αναφέρει σε ανακοίνωση η συν-συγγραφέας της μελέτης Σάρα Φέι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αθλητισμού και στο Ινστιτούτο Δεδομένων, Συστημάτων και Κοινωνίας του ΜΙΤ.

«Το μοντέλο μας θα μπορούσε να βοηθήσει τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν πραγματικά καινοτόμα αθλητικά παπούτσια υψηλής απόδοσης», σημείωσε η ερευνήτρια.

Ενώ το μοντέλο μπορεί να προσομοιώσει με ακρίβεια τις αλλαγές στο βηματισμό ενός δρομέα όταν συγκρίνει δύο πολύ διαφορετικούς τύπους παπουτσιών, είναι λιγότερο ακριβές όταν συγκρίνει σχετικά παρόμοια σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων εμπορικά διαθέσιμων αθλητικών παπουτσιών. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μοντέλο τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον σχεδιασμό καινοτόμων αθλητικών παπουτσιών.

«Δώσαμε αρκετή ευελιξία στο μοντέλο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό προσαρμοσμένων παπουτσιών και την κατανόηση διαφορετικών ατομικών συμπεριφορών», εξήγησε η Φέι.

Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου αποδείχθηκε με την προσομοίωση διαφόρων στυλ παπουτσιού και την πρόβλεψη της απόδοσης ενός δρομέα. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πιο εξατομικευμένα σχέδια αθλητικών παπουτσιών.

Η ομάδα του ΜΙΤ σκοπεύει να βελτιώσει το μοντέλο της με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας φιλικής προς τον καταναλωτή έκδοσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biomechanical Engineering.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Διαβάστε ακόμη  

Bobbi Brown: Η μεγιστάνας της ομορφιάς ξεκίνησε με ένα lip gloss – Η εξαγορά από την Estee Lauder και το νέο brand που τρελαίνει το TikTok

Οι Ελληνες βασιλιάδες στο αυτοκίνητο: Μεσουράνησαν για δεκαετίες αλλά τους γονάτισε η οικονομική κρίση (pics) 

ΕΠΑ – Οικογένεια Ακουαρόνε: Με αφετηρία ένα τυπογραφείο και μια… κουζίνα συμπληρώνει 93 χρόνια με ποιοτικά παιχνίδια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ