“Η αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελεί σημαντικό εργαλείο του Κέντρου Ικανοτήτων “π-Νετ”. Τα εξειδικευμένα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει συμβάλλουν στην αναβάθμιση και την εξέλιξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.”

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το π-ΝΕΤ.

Πρόκειται για Κέντρο Ικανοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών που δραστηριοποιείται στο χώρο των έξυπνων δικτύων και υπηρεσιών νέας γενιάς.

Η ίδρυσή του(16/12/2021) έχει εγκριθεί από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), στο πλαίσιο της δράσης «Κέντρα Ικανοτήτων». Η ΓΓΕΚ συνεισφέρει το 60% της αρχικής χρηματοδότησης του π-ΝΕΤ, και το 40% προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η νομική μορφή του π-ΝΕΤ είναι ΙΚΕ και οι 22 εταίροι του περιλαμβάνουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, και εταιρείες συμβούλων και υποστήριξης επιχειρηματικότητας.

Κύρια αποστολή του Κέντρου Ικανοτήτων είναι η υποστήριξη της καινοτομίας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων και καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και μεταφοράς τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ.

Το όραμα του π-ΝΕΤ είναι να γίνει ένα διεθνές Κέντρο Ικανοτήτων για έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες. Επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία και αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα στοχεύει στην επιτάχυνση της επιστημονικής και τεχνολογική προόδου και συνακόλουθα στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η λειτουργία του π-ΝΕΤ βασίζεται σε 5 πυλώνες:

O πυλώνας της Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας αποτελεί μια οριζόντια, πολύ σημαντική δραστηριότητα, η οποία πραγματοποιείται κυρίως στο πλαίσιο εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτούμενων έργων ή στο πλαίσιο συμβάσεων ανάθεσης έργων από επιχειρήσεις. Τα αναμενόμενα οφέλη μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι πολλά και πολύπλευρα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ότι επιτρέπει στο Κέντρο Ικανοτήτων να εμπλουτίζει και να ενημερώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του και να παραμένει επίκαιρο, σύγχρονο και χρήσιμο. Ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο πέτυχε τη συμμετοχή του στα έργα METACITIES και FIDAL τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZONEUROPE.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη διενέργεια πειραμάτων “Test before Invest”, και ελέγχους συμμόρφωσης, αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές 5G που είναι ήδη διαθέσιμες στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι οποίες επεκτείνονται και εμπλουτίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό που προμηθεύεται το π-ΝΕΤ αξιοποιώντας και τη δημόσια συγχρηματοδότηση. Έτσι το π-ΝΕΤ σύντομα θα παρέχει υποδομές για πειραματισμό και δοκιμές νέων προϊόντων ή τεχνολογιών προτού διατεθούν στην αγορά, για επιδείξεις και ελέγχους συμμόρφωσης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας τις επιχειρήσεις. Σε στενή συνεργασία με κάθε επιχείρηση δημιουργείται συν-αντίληψη των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που δημιουργούνται από την υιοθέτηση τεχνολογιών και λύσεων 5G από την εκάστοτε επιχείρηση με βάση τις αναγνωρισμένες επιχειρηματικές ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς. Ακολουθεί η συν-δημιουργία καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών που μπορούν να δοκιμαστούν και επικυρωθούν στην υποδομή του π-NET πριν ενταχθούν στη λειτουργία ή τις προσφερόμενες υπηρεσίες – λύσεις της επιχείρησης.

Η αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα δράσης και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες που αναπτύσσουν υπηρεσίες και εφαρμογές οι οποίες υποστηρίζονται από υποδομές 5G και σε επαγγελματίες τεχνολογίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών οικοσυστημάτων που δημιουργούν και λειτουργούν τεχνολογίες δικτύου 5G. Τα προγράμματα κατάρτισης για αναβάθμιση δεξιοτήτων τεχνικού προσωπικού συμπληρώνονται από προγράμματα και δράσεις κατάρτισης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς οι ενημερωμένοι πολίτες είναι πολύ πιο δεκτικοί στις αλλαγές.

Το π-ΝΕΤ επίσης παρέχει ολιστική υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση αναβάθμισης δεξιοτήτων, διενέργεια έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, δοκιμές και επικύρωση σε σχεδόν πραγματικά περιβάλλοντα λειτουργίας, και υποστήριξη από έμπειρους μέντορες για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Η δράση αυτή αποτελεί τον πέμπτο πυλώνα σε συνδυασμό με την παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών που απευθύνονται σε Επιχειρήσεις και σε Αρχές του Δημοσίου, και την υλοποίηση δράσεων διάχυσης αποτελεσμάτων που απευθύνονται στην επιστημονική Κοινότητα, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία με τη χρήση διαφόρων καναλιών, όπως συνέδρια, σεμινάρια, webinars, ενημερωτικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, web, μπροσούρες, ενημερωτικά δελτία.

Με τη δράση του αυτή το π-ΝΕΤστοχεύει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ανοικτού οικοσυστήματος καινοτομίας το οποίο εφαρμόζοντας το μοντέλο τετραπλού έλικα θα συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στη διατήρηση και προσέλκυση ταλέντου. Παράλληλα φιλοδοξεί να χρησιμεύσει ως υπόδειγμα για τη δημιουργία παρόμοιων νησίδων πειραματισμού και υποστήριξης επιχειρήσεων με τεχνολογίες και εφαρμογές 5G σε όλη την Ελλάδα.

Το Κέντρο Ικανοτήτων π-ΝΕΤ είναι μια συνεργασία είκοσι δύο εταίρων που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας και δια βίου εκπαίδευσης, ερευνητικούς οργανισμούς, συμβουλευτικές εταιρείες, και εταιρείες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Διαχειρίστρια του Κέντρου Ικανοτήτων π-ΝΕΤ είναι η Διδώ Πρεβεδούρου και συντονιστής του έργου της ΓΓΕΚ ο καθηγητής Σπύρος Δενάζης του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ομάδα του π-ΝΕΤ απαρτίζουν σήμερα εννέα άτομα.

Η κυρία Διδώ Πρεβεδούρου, Διαχειρίστρια του Κέντρου Ικαντοτήτων π-ΝΕΤ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Συμπληρώθηκαν ήδη 15 μήνες δημιουργικής ανάπτυξης του π-ΝΕΤ, και το Κέντρο οργανώθηκε διοικητικά, στελεχώθηκε και άρχισε να επιτελεί το σημαντικό του έργο το οποίο θα έλεγα ότι συμβάλει στο να προετοιμαστεί η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία να υποδεχτεί, αφομοιώσει και αξιοποιήσει νέες αναδυόμενες τεχνολογίες με στόχο την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό παρουσιάζεται με εξαιρετικά επίκαιρο τρόπο στο έργο «Ο Ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και στο οποίο ο συγγραφέας ερμηνεύει έναν εφιάλτη του όπου … ο γορίλλας πήρε στα χέρια του τη φωτιά… ως τον κίνδυνο να μη χρησιμοποιούνται για το καλό του κόσμου οι κοσμογονικές δυνάμεις που κατέχτησε ο νους και έθεσε στη διάθεση του σημερινού ανθρώπου».

Διαβάστε ακόμα

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την κατασκευή της “ιπτάμενης” κατοικίας Η3 στο Πικέρμι

Ασπιρίνη: Γιατί η δράση της ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο; – Οφέλη και κίνδυνοι του φαρμάκου των 11 δισεκατομμυρίων δισκίων ετησίως

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Έρχονται νέες χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενεργειακά έργα στην Ελλάδα (πίνακες)