Ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για την κοινωνία και οι ερευνήτριες Μαντίχα Ντερουάζι και Ελοντί Μπελνού τιμήθηκαν με το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2022 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕPO) για την ανακάλυψη που έκαναν στο πρώτο βήμα δημιουργίας του εμβολίου κατά του καρκίνου.

Ανήκουν όμως σε μια μειονότητα, καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον ΕPO μόνο το 13,2% των εφευρέσεων που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας ανήκουν σε γυναίκες.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τις συνολικές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν στον ΕPO κατά την περίοδο 1978-2019.

Ελάχιστες οι γυναίκες στον τομέα των εφευρέσεων

Παγκοσμίως γνωστές όμως εφευρέσεις από γυναίκες έχουν αλλάξει τον κόσμο, όπως το χημικό στοιχείο «ράδιο» και η «ραδιενέργεια» που ανακαλύφθηκε από την φυσικό Μαρί Κιουρί ή το σύστημα παρασκευής χάρτινου φίλτρου για καφέ που επινοήθηκε από τη Μελίτα Μπεντζ, Γερμανίδα επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1970 το ποσοστό που κατείχαν οι γυναίκες στον τομέα των εφευρέσεων ήταν μόλις 2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων παραμένει τεράστια και όπως τονίζει ο ΕPO το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών ερευνητριών και αποφοίτων στα πεδία των φυσικών επιστημών και της μηχανικής.

«Η προώθηση των γυναικών στην επιστήμη και την καινοτομία παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του EPO Αντόνιο Καμπίνος.

(κεντρική φωτο κειμένου: Οι ερευνήτριες Μαντίχα Ντερουάζι και Ελοντί Μπελνού που τιμήθηκαν με το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2022)

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW