Δεκάδες εκατομμύρια χρήστες έμειναν εκτός μέσων κοινωνικής δικτύωσης επί σχεδόν 7 ώρες χθες Δευτέρα, γεγονός που προκάλεσε πολλά προβλήματα, ωστόσο το πολύωρο blackout ήταν μια πραγματική καταστροφή για τον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς έχασε 1 δισ. δολ. για κάθε μια ώρα διακοπής λειτουργίας.

Η οικονομική ζημιά αποτυπώθηκε στην τιμή μετοχής του Facebook, η οποία υπέστη βαριές απώλειες, της τάξης του 5%.

Επισήμως η εταιρεία απέκλεισε την περίπτωση δολιοφθοράς και την εκδοχή της κυβερνο-επίθεσης από χάκερ.  Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του , χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.


Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

«Υποβιβασμός» του Ζούκερμπεργκ στη λίστα των ισχυρών

Το πλήγμα από τη διακοπή ήταν βαρύ και για τα εκατομμύρια χρήστες που ή συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να… ζήσουν χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης έστω και για λίγο ή υπέστησαν οικονομική ζημιά λόγω αδυναμίας επικοινωνίας, αλλά φυσικά και για τον Ζούκερμπεργκ. Πανικόβλητοι κάτοχοι μετοχών άρχισαν να πουλάνε άρον άρον τις μετοχές τους προκαλώντας απώλειες 5% στην Facebook και εξαφανίζοντας 7 δισ. δολ. από την… τσέπη του Ζούκερμπεργκ.

Με συνέπεια να υποχωρήσει κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς στο Νο 5 της λίστας των υπερπλουσίων, καθώς πλέον η περιουσία του ανέρχεται σε 120,9 δισ. δολ. ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου βρισκόταν στα 140 δισ., σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg.

Και φυσικά δεν ήταν το μοναδικό «θύμα».

Σύμφωνα με υπολογισμούς Netblocks η παγκόμσια οικονομία έχανε 160 εκατ. δολάρια την ώρα λόγω των εσόδων που χάθηκαν για Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp.

Αυτό σημαίνει ότι αφού το blackout κράτησε για πάνω από 6 ώρες, η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του Netblocks έχει απολέσει πάνω από 1,3 δισ. Δολ.

Διαβάστε ακόμη:

Αγης Καραγεωργίου: Γιατί το έτος της πανδημίας ήταν εμβληματικό στην ιστορία της 3άλφα

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση φέρνει τον άνθρακα στο προσκήνιο

Eλ. Βενιζέλος: Μείον 58% από το 2019 η κίνηση το 9μηνο αλλά και με νέες πτήσεις από ΗΠΑ το 2022 (πίνακας)