Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα που ισχυρίζονται ότι η συσκευή τους έχει μολυνθεί από ιό, παροτρύνοντάς τους να καλέσουν τεχνική υποστήριξη ή να κατεβάσουν λογισμικό ασφαλείας. Πρόκειται για μια συνηθισμένη μορφή απάτης, την οποία η Google προσπαθεί πλέον να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Google χρησιμοποιεί πλέον μια παραλλαγή του μοντέλου Gemini Nano, η οποία εκτελείται τοπικά στις συσκευές των χρηστών, επιτρέποντας την άμεση ανίχνευση και προειδοποίηση για τέτοιου είδους απάτες. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Google για την προστασία των χρηστών της σε πλατφόρμες όπως ο Chrome, το Android και η μηχανή αναζήτησης.

Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην καταπολέμηση των απατών

Η ανακοίνωση της Google έρχεται σε μια περίοδο όπου η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους απατεώνες να δημιουργούν πιο πειστικό ψεύτικο περιεχόμενο, διευκολύνοντας τις επιθέσεις για κλοπή χρημάτων και προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με το CNN, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από τέτοιες απάτες ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2024, όπως αποκαλύπτει μελέτη της Global Anti-Scam Alliance.

Ο Phiroze Parakh, ανώτερος διευθυντής μηχανικής για την Google Search, σημείωσε ότι η καταπολέμηση των απατών είναι ένα συνεχές «παιχνίδι εξέλιξης», καθώς οι επιτήδειοι προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες τεχνολογίες. «Και οι δύο πλευρές έχουν νέα εργαλεία», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι ποιος θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά.

Πώς λειτουργεί το Gemini Nano

Η Google έχει ενσωματώσει το μοντέλο Gemini Nano στον Chrome, επιτρέποντας σε αυτό να εκτελείται τοπικά στη συσκευή του χρήστη, σαρώνοντας σε πραγματικό χρόνο τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει ταχύτερη ανίχνευση απειλών και καλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, καθώς τα δεδομένα δεν αποστέλλονται σε κεντρικούς διακομιστές.

Η διευθύντρια προϊόντων για τον Chrome, Jasika Bawa, εξηγεί ότι η τοπική εκτέλεση των μοντέλων αυτών καθιστά την προστασία πιο άμεση και αποτελεσματική. Όπως συμβαίνει με την υπάρχουσα λειτουργία ασφαλούς περιήγησης, αν ο χρήστης προσπαθήσει να επισκεφθεί μια ύποπτη σελίδα, θα λάβει προειδοποίηση πριν προχωρήσει.

Τεχνητή νοημοσύνη και φιλτράρισμα αποτελεσμάτων αναζήτησης

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google δεν περιορίζεται μόνο στον Chrome. Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης τα συστήματα αυτά για τον εντοπισμό και αποκλεισμό ύποπτων ιστοσελίδων από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ανεξαρτήτως συσκευής. Από τότε που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνικές, η Google μπλοκάρει 20 φορές περισσότερες προβληματικές σελίδες, ενώ έχει μειώσει κατά 80% τις περιπτώσεις ψεύτικων τηλεφωνικών αριθμών «εξυπηρέτησης πελατών» για αεροπορικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος

JP Morgan: Αποσύρει την αγωγή κατά της WRL του Καρώνη για τη Viva

«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Επενδύσεις, mega deals και γεωπολιτικές βλέψεις (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα