Ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους ημιαγωγούς να γίνονται ξανά ένα από τα δυσεύρετα και πολύτιμα υλικά που χρειάζεται η παγκόσμια βιομηχανία.

Κι αυτό γιατί στην Οδησσό, που ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της Ρωσίας, βρίσκται η εταιρεία Cryoin, η οποία παράγει νέον, το γνωστό αέριο που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των λέιζερ και την χάραξη μοτίβων στα μικροτσίπ των υπολογιστών.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Wired, η Cryoin προμηθεύει δεκάδες εταιρείες σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής της σε νέον καταλήγει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι η διακοπή της παραγωγής νέον από την Cryoin, η οποία σταμάτησε την προηγούμενη Πέμπτη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα γίνει αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως είπε η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, Λαρίσα Μπονταρένκο, μέχρι τη Δευτέρα δεν είχαν σημειωθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις της Cryoin, ενώ παρά τα σχέδια για έναρξη της παραγωγής το σαββατοκύριακο, η ύπαρξη πυραύλων πάνω από την Οδησσό έδειχνε ότι κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο.

Η χρήση των ημιαγωγών, των γνωστών τσιπ, είναι απαραίτητη στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα «έξυπνα» σπίτια, στα αυτοκίνητα. Οι ελλείψεις ήταν αισθητές στη βιομηχανία λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση της ζήτησης για συσκευές.

Μάλιστα, κατά το 2021 οι ελλείψεις ημιαγωγών περιόρισαν την παραγωγή σχεδόν σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η General Motors να κλείσουν ολόκληρες μονάδες παραγωγής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple, που ανήκει στους μεγαλύτερους αγοραστές μικροστίπ στον κόσμο, δήλωσε τον Οκτώβριο στους κατασκευαστές ότι λόγω ελλείψεων σε τσιπ θα μειώσει την παραγωγή iPhone κατά 10 εκατ. το 2021 από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Διαβάστε ακόμη

IHS Markit: Η ενεργειακή κρίση του ’70 θα ωχριά μπροστά σε αυτή που απειλεί τον πλανήτη

Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκε από την Ενέργεια και τα σιτηρά

Διαστάσεις sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Απώλειες 3,5% στον DAX