Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram, έπειτα από έρευνα σχετικά με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών.

Όπως αναφέρει το CNNbusiness, πόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλεται για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR), μετά την «καμπάνα» ύψους 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon.

To Instagram είναι η τρίτη εταιρεία που ανήκει στη Meta στην οποία η ιρλανδική αρχή επιβάλει πρόστιμο. Είχε προηγηθεί το WhatsApp (225 εκατ. ευρώ) και το Facebook (17 εκατ.), ενώ η ιρλανδική αρχή έχει ανοιχτές τουλάχιστον άλλες έξι έρευνες για εταιρείες που ανήκουν στη Meta.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2020, αφορούσε ανήλικους χρήστες, από 13 έως 17 ετών, στους οποίους επετράπη να έχουν επαγγελματικούς λογαριασμούς. Κάτι που διευκόλυνε τη δημοσιοποίηση του αριθμού του τηλεφώνου ή της διεύθυνσης email του χρήστη.

«Υιοθετήσαμε την τελική απόφασή μας και αυτή προβλέπει πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας. Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τι αναφέρει η άλλη πλευρά

Η πλατφόρμα σκοπεύει να κάνει έφεση για το πρόστιμο, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta, συμπληρώνοντας ότι το Instagram διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού.

Πριν από έναν χρόνο περίπου το Instagram επικαιροποίησε τις ρυθμίσεις του και έκτοτε έχει λανσάρει νέες λειτουργίες προκειμένου να είναι ασφαλείς οι έφηβοι και τα στοιχεία τους να παραμένουν ιδιωτικά, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Σκέρτσος: Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ανεξαρτήτως κρίσης (vid)

ΟΠΕΚΑ: Πότε κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού