Λίγες ώρες αφότου εγκαινίασε μια νέα εποχή στο Twitter Inc, ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Έλον Μασκ κατακλύστηκε από εκκλήσεις και αιτήματα από κατόχους λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από παγκόσμιους ηγέτες.

Η πλημμύρα των αιτημάτων υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, εξισορροπώντας την υπόσχεση για αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου, αποτρέποντας ταυτόχρονα να μετατραπεί η πλατφόρμα σε μια «κόλαση», όπως έγραψε την Πέμπτη σε ένα μήνυμά του που απευθύνεται στους διαφημιστές.

«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», είπε ο Μασκ. «Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί οριστικά από το Twitter λόγω κατηγοριών για υποκίνηση βίας μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, χαιρέτισε σήμερα την εξαγορά, αλλά είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από τους τρελούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που απεχθάνονται πραγματικά τη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτηση στο δικό του δίκτυο, το Truth Social. «Συμπαθώ τον Ίλον, αλλά παραμένω στο Truth», είπε αργότερα ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα κάνει αναρτήσεις στο twitter αν αρθεί ο αποκλεισμός του από την πλατφόρμα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του: «Καλή τύχη Έλον Μασκ στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter. Και εγκαταλείψτε τις επιχειρήσεις του Starlink στην Ουκρανία».

Άλλοι ζήτησαν από τον Μασκ να άρει τις ποινές που επιβλήθηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Σε απάντηση στον @catturd2, έναν ανώνυμο λογαριασμό με 852.000 ακόλουθους, που είναι γνωστός ως μεγάλος υποστηρικτής των ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική νοθεία και ο οποίος είπε ότι ήταν αποκλεισμένος από πολλούς χρήστες, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Θα εντρυφήσω περισσότερο σήμερα».

Η πίεση αυξάνεται στον Μασκ και στο Twitter καθώς πρόκειται να απευθυνθεί στο προσωπικό της εταιρείας αργότερα σήμερα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Γεια σου Έλον Μασκ, τώρα που είσαι ο ιδιοκτήτης του Twitter, θα βοηθήσεις να αντισταθείς ενάντια στο ηλεκτρονικό νομοσχέδιο λογοκρισίας C-11 του Τριντό»; έγραψε στο Twitter η Canada Proud, μια οργάνωση που εργάζεται για να απομακρύνει από την εξουσία τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Πρώτα από όλα (σας) άκουσα», απάντησε ο Μασκ σε σημερινό του tweet.

Η επόμενη μέρα

Ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα τα πετύχει όλα αυτά και ποιος θα διευθύνει την εταιρεία. Έχει πει ότι σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας, αφήνοντας τους 7.500 υπαλλήλους του Twitter να ανησυχούν για το μέλλον τους. Είπε επίσης την Πέμπτη ότι δεν αγόρασε το Twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα αλλά «για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ».

Ο ίδιος προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων του Twitter ότι προμηνύεται μεγάλος αριθμός απολύσεων και διαβεβαίωσε τους διαφημιστές ότι η πρωτύτερη κριτική του στους κανόνες ελέγχου περιεχομένου του Twitter δεν θα βλάψει την ελκυστικότητά του.

Λιγότερο από το 10% των 266 εργαζομένων στο Twitter που συμμετείχε σε μια δημοσκόπηση για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Blind ανέμενε να συνεχίσει ακόμα να έχει δουλειά σε τρεις μήνες. Το Blind επιτρέπει στους υπαλλήλους να εκθέσουν τα παράπονά τους ανώνυμα αφού εγγραφούν με εταιρικά email.

Μετά το τέλος της σχοινοτενούς διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σιγκάλ και τον επικεφαλής νομικών υποθέσεων και πολιτικής Βιτζάια Γκάντε, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Ο Μασκ τους είχε κατηγορήσει ότι παραπλάνησαν τον ίδιο και τους επενδυτές του Twitter σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Ο Αγκραβάλ και ο Σιγκάλ βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο όταν έκλεισε η συμφωνία και συνοδεύτηκαν εκτός του κτιρίου, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla σχεδιάζει να γίνει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Twitter, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του ζητήματος. Σχεδιάζει να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις σε χρήστες, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Ο Μασκ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πείσει ανώτερα στελέχη να εργαστούν γι ‘αυτόν σε μια πλατφόρμα που δημόσια έχει απαξιώσει», δήλωσε η αναλύτρια του Insider Intelligence, Τζασμίν Εμπεργκ.

Το Twitter, ο Μασκ και τα στελέχη δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για να σχολιάσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό LNG τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας

Αirbnb: Οι δημοφιλέστερες γειτονιές της Αθήνας, το προφίλ των Ελλήνων οικοδεσποτών και οι περιοχές με τις καλύτερες κριτικές

Πιέσεις στις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις