Πλάκα, Νέος Κόσμος και Κουκάκι είναι οι τρείς γειτονιές της Αθήνας με το μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την ελληνική πρωτεύουσα να αριθμεί αισίως κοντά στις 12.000 καταχωρήσεις στην πλατφόρμα Airbnb από σχεδόν 6.000 «οικοδεσπότες».

Μάλιστα, πάνω από 7 στους 10 Έλληνες οικοδεσπότες διαχειρίζονται πάνω από ένα καταλύματα στην πλατφόρμα, με τα επιπλέον καταλύματα να είναι είτε στην περιοχή της Αθήνας είτε αλλού, ενώ πάνω από 3 στους 10 είναι πιστοποιημένοι ως “superhosts” όπως χαρακτηρίζει η Airbnb τους ιδιοκτήτες που έχουν έχουν θετικές κριτικές, απαντούν γρήγορα σε μηνύματα χρηστών και αποφεύγουν ακυρώσεις όπου είναι δυνατόν.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την έρευνα της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο Digital Tourism Marketing, με σκοπό την ανάλυση δεδομένων για την Αθήνα ως ταξιδιωτικό προορισμό, αναλύοντας τα δεδομένα των καταλυμάτων έτσι όπως διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι τρείς κορυφαίες περιοχές με τους μεγαλύτερους μέσους όρους αξιολογήσεων αποκλειστικά λόγω τοποθεσίας είναι το Κολωνάκι, το Κουκάκι και η συνοικία της Ρηγίλλης στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, συνολικά στην πλατφόρμα του Airbnb, στην περιοχή της Αθήνας, είναι καταχωρημένα περίπου 12 χιλιάδες καταλύματα και μάλιστα παρατηρείται αυξανόμενη προσφορά καταλυμάτων στην Αθήνα μέσω της πλατφόρμας Airbnb (+25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021).

Οι τρείς κορυφαίες περιοχές της Αθήνας που φιλοξενούν τα περισσότερα καταλύματα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η Πλάκα, ο Νέος Κόσμος και το Κουκάκι, ενώ οι τρείς περιοχές με την υψηλότερη τιμή ανά διανυκτέρευση είναι το Ζάππειο, το Πολύγωνο και η Πλάκα.

Γενικότερα πάντως η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στην Αθήνα είναι στα 95 ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 87 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Αθανασιάδη, υπεύθυνο του τμήματος Data & Business Analytics της Tourix «η δραστηριότητα της Airbnb στην Αθήνα συνεχίζει να έχει την αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων, κάτι που αποτυπώνεται από την αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων και των οικοδεσποτών».

Ενδεικτικά στο Ζάππειο η μέση τιμή είναι στα 148 ευρώ, στο Πολύγωνο 143 ευρώ, στο εμπορικό τρίγωνο και την Πλάκα στα 140 ευρώ, ενώ πάνω από τα 120 ευρώ είναι σε Ακρόπολη (126 ευρώ), Κολωνάκι (125 ευρώ) και Λυκαβηττό (120 ευρώ).

Όσον αφορά τον αριθμό των καταλυμάτων ανά περιοχή είναι εντυπωσιακό ότι στο εμπορικό τρίγωνο και την Πλάκα αντιστοιχούν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2.145 καταλύματα, στο Νέο Κόσμο στα 1.167 και στου Μακρυγιάννη στα 968, ενώ Νεάπολη και Πλατεία Βάθης ακολουθούν επίσης με εκατοντάδες διαμερίσματα 835 για τη μία περιοχή και 658 για την άλλη.

Οι οικοδεσπότες

Σε σχέση με τους οικοδεσπότες, συνολικά στην Αθήνα υπάρχουν 5.942, με βάση τα στοιχεία στο τέλος Σεπτεμβρίου που διαθέτουν ιδιοκτησίες προς βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της Airbnb.

Το 76% των οικοδεσποτών διαχειρίζεται πάνω από ένα καταλύματα στην πλατφόρμα, με τα επιπλέον καταλύματα να είναι είτε στην περιοχή της Αθήνας είτε αλλού. Η πλειοψηφία των οικοδεσποτών απαντούν μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που κάποιος χρήστης στείλει ένα μήνυμα σχετικά με το κατάλυμα που διαχειρίζεται (77% των οικοδεσποτών).

Το 11% των οικοδεσποτών μέσα σε μερικές ώρες, το 7% μέσα στην ίδια μέρα και το 5% μέσα σε μερικές μέρες. Ακόμη, το 31% των οικοδεσποτών είναι superhosts, μια πιστοποίηση που δίνει η Airbnb σε οικοδεσπότες που έχουν θετικές κριτικές, απαντούν γρήγορα σε μηνύματα χρηστών και αποφεύγουν ακυρώσεις όπου είναι δυνατόν.

Οι αξιολογήσεις από ταξιδιώτες

Ένα χαρακτηριστικό που οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη πριν προχωρήσουν σε κράτηση σε ένα κατάλυμα, είναι οι κριτικές του καταλύματος. Οι αξιολογήσεις από εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών είναι από τους σημαντικότερους δείκτες που πιστοποιούν κατά κάποιον τρόπο την ποιότητα του καταλύματος και του οικοδεσπότη.

Για την Αθήνα, ο μέσος όρος αξιολογήσεων σε καταλύματα της πρωτεύουσας είναι 4.73/5, όπως αυτός διαμορφώνεται από τις 537 χιλιάδες κριτικές σε καταλύματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο μέσος όρος των αξιολογήσεων συγκεκριμένα για την επικοινωνία των χρηστών με τους οικοδεσπότες στην Αθήνα είναι 4.85/5.

Οι κορυφαίες 3 περιοχές της Αθήνας με τους υψηλότερους μέσους όρους αξιολογήσεων είναι το Πολύγωνο, η περιοχή γύρω από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών και η συνοικία Ελληνορώσων. Στον αντίποδα, οι τρείς περιοχές με τους χαμηλότερους μέσους όρους αξιολογήσεων είναι ο Άγιος Ελευθέριος, τα Πατήσια και η Ριζούπολη.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ελον Μασκ νέος ιδιοκτήτης του Twitter – Eκλεισε το deal των 44 δισ. – Απέλυσε τον CEO και υψηλόβαθμα στελέχη

Σάρα Μπάροου (ITUC): Βαθιά η δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας, υφίσταται κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών

ΑΓΥΙΑ Α.Ε.: Ανατροπή μέσω δικαστηρίου για τα «βοσκοτόπια του Καλογρίτσα» (pics)