Μέσα σε διάστημα δύο μηνών και συγκεκριμένα από την 1 Ιουλίου 2021 έως και 30 Ιουνίου 2022 παρατηρήθηκε πως περισσότεροι από 384.000 χρήστες επηρεάστηκαν από σχεδόν 92.000 κακόβουλα ή ανεπιθύμητα μοναδικά αρχεία που μιμήθηκαν 28 παιχνίδια ή σειρές παιχνιδιών.

Σύμφωνα με την Kaspersky εντοπίστηκαν επίσης Trojan-Spies – μια κατηγορία λογισμικού κατασκοπείας που μπορεί να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που εισάγονται στο πληκτρολόγιο και να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε αύξηση στις επιθέσεις που γίνονται με κακόβουλο λογισμικό το οποίο κλέβει ευαίσθητα δεδομένα από τις συσκευές που έχουν μολυνθεί. Η έρευνα συμπεριέλαβε το Trojan-PSW, το οποίο συλλέγει τα διαπιστευτήρια των θυμάτων, το Trojan-Banker, που κλέβει δεδομένα πληρωμών και το Trojan-Game Thief, το οποίο συλλέγει πληροφορίες σύνδεσης για λογαριασμούς παιχνιδιών.

Από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022, οι λύσεις ασφαλείας της Kaspersky εντόπισαν συνολικά 3.705 μοναδικά αρχεία που διανέμουν αυτό το κακόβουλο λογισμικό υπό το πρόσχημα δημοφιλών παιχνιδιών ή σειρών παιχνιδιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν αύξηση 13% στον αριθμό των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση με αυτό σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο αριθμός τέτοιων μοναδικών αρχείων που χρησιμοποιούνται για τη μόλυνση των χρηστών αυξήθηκε επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά σχεδόν ένα τέταρτο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021: 1.868 και 1.530 αρχεία, αντίστοιχα.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022 εντοπίστηκαν 855 μοναδικά αρχεία που επιχείρησαν να μιμηθούν δημοφιλή παιχνίδια, όπως το Minecraft (με 196 μοναδικούς χρήστες να έχουν πέσει θύμα), το FIFA (118 χρήστες) και το Call of Duty (63 χρήστες). Ευτυχώς, σε αντίθεση με τη γενική τάση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκε ο αριθμός των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση μέσω gaming απειλών κατά 40%. Κατά βάση, ο τύπος αρχείων που αξιοποιείται για την εξαπάτηση των Ελλήνων χρηστών είναι downloader, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των απειλών (69%), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αρχείων Trojan, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 9% των συνολικών απειλών.

Η λήψη κακόβουλων αρχείων

Τις περισσότερες φορές, οι χρήστες λαμβάνουν κακόβουλα αρχεία όταν προσπαθούν να κατεβάσουν παιχνίδια όχι από επίσημους ιστότοπους αλλά από ιστοσελίδες τρίτων. Αυτό γίνεται κατά βάση όταν ένα νέο παιχνίδι είναι αρκετά ακριβό και ο παίκτης θέλει να εξοικονομήσει χρήματα βρίσκοντας ένα αντίγραφο δωρεάν σε αναξιόπιστους ιστότοπους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι θα χάσουν πολύ περισσότερα από ό,τι αν είχαν αγοράσει μια νόμιμη έκδοση. Για παράδειγμα, πολλά κακόβουλα αρχεία κλέβουν πληροφορίες σύνδεσης για λογαριασμούς παιχνιδιών, τραπεζικά στοιχεία, ακόμη και δεδομένα crypto wallet μολύνοντας συσκευές.

Οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν σκόπιμα να διαδώσουν απειλές υπό το πρόσχημα παιχνιδιών που είτε έχουν τεράστιο κοινό αφοσιωμένων παικτών είτε κυκλοφόρησαν πρόσφατα και οι gamers ενδιαφέρονται να τα δοκιμάσουν. Γνωστά παιχνίδια όπως το Roblox, το FIFA ή το Minecraft, για παράδειγμα, καθώς και οι νέες εκδόσεις μεγάλων σειρών παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν τον περασμένο χρόνο – Elden Ring, Halo και Resident Evil – αξιοποιήθηκαν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διαδώσουν το κακόβουλο λογισμικό RedLine.

Τι είναι το RedLine

Το RedLine είναι λογισμικό κλοπής κωδικών πρόσβασης, το οποίο εξάγει ευαίσθητα δεδομένα από τη συσκευή του θύματος, όπως κωδικοί πρόσβασης, στοιχεία αποθηκευμένων τραπεζικών καρτών, crypto wallets και διαπιστευτήρια για υπηρεσίες VPN. Από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022, οι λύσεις της Kaspersky εντόπισαν 2.362 μοναδικούς χρήστες που δέχθηκαν επίθεση με το RedLine, το οποίο διαδόθηκε υπό το πρόσχημα δημοφιλών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γεγονός που καθιστά το Readline την πιο ενεργή ομάδα απειλών για τη συγκεκριμένη περίοδο. Το Redline πωλείται συνήθως σε πολύ χαμηλή τιμή σε διάφορα forum χάκερ, επομένως, είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Νέες σελίδες phishing για επιθέσεις σε gamers

Εκτός από τη διάδοση κακόβουλων αρχείων, οι εισβολείς συνεχίζουν να δημιουργούν και να διαδίδουν ενεργά νέες σελίδες phishing στον χώρο του gaming. Για πρώτη φορά, οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν ένα νέο σχήμα phishers που επιτίθενται σε gamers. Μιμούμενοι ολόκληρη τη διεπαφή των in-game καταστημάτων για CS:GO, PUBG και Warface, οι απατεώνες δημιουργούν πλαστές σελίδες, προσφέροντας στα πιθανά θύματα ένα αξιοπρεπές οπλοστάσιο από διάφορα όπλα και αντικείμενα δωρεάν. Για να λάβουν το δώρο, οι παίκτες πρέπει να εισαγάγουν δεδομένα σύνδεσης για τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων τους, όπως το Facebook ή το Twitter. Αφού αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς, οι εισβολείς είναι πιθανό να ψάξουν μέσω προσωπικών μηνυμάτων για στοιχεία κάρτας ή να ζητήσουν χρήματα από διάφορους φίλους του θύματος, εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη και την απροσεξία τους.

Οδηγίες για να παραμείνετε ασφαλείς

Για να παραμείνετε ασφαλείς ενώ παίζετε παιχνίδια, η Kaspersky συνιστά:

  • Είναι ασφαλέστερο να κατεβάζετε τα παιχνίδια σας μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Steam, το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Τα παιχνίδια από αυτές τις αγορές δεν είναι 100% ασφαλή, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από αντιπροσώπους καταστημάτων και υπάρχει κάποιο είδος συστήματος ελέγχου: δεν μπορεί να ενταχθεί οποιαδήποτε εφαρμογή σε αυτά τα καταστήματα.
  • Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα παιχνίδι που δεν είναι διαθέσιμο στα μεγάλα καταστήματα, αγοράστε το μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα. Ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου και βεβαιωθείτε ότι είναι αυθεντική.
  • Προσοχή στις καμπάνιες phishing και στους άγνωστους παίκτες. Μην ανοίγετε συνδέσμους που λαμβάνονται μέσω email ή σε συνομιλία παιχνιδιού, εκτός εάν εμπιστεύεστε τον αποστολέα. Μην ανοίγετε αρχεία που λαμβάνετε από αγνώστους.
  • Μην κάνετε λήψη πειρατικού λογισμικού ή οποιουδήποτε άλλου παράνομου περιεχομένου, ακόμα κι αν ανακατευθυνθείτε σε αυτό από μια νόμιμη τοποθεσία web.
  • Μια ισχυρή, αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα σας βοηθήσει πολύ, ειδικά εάν δεν επιβραδύνει τον υπολογιστή σας ενώ παίζετε, αλλά ταυτόχρονα θα σας προστατεύει από όλες τις πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας για να προστατευθείτε από κακόβουλο λογισμικό και τη δραστηριότητά του σε κινητές συσκευές.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για τον πόλεμο, ο… μεσάζων που (παρά ταύτα) έγινε υπουργός, η ξεχασιάρα και το σαφάρι Κάτσου-Γερμανού 

Χάμες Ροντρίγκες: Οι business του Κολομβιανού νέου σούπερ σταρ του Ολυμπιακού

CALLISTA: Οι Ελληνίδες πίσω από το brand που λατρεύουν οι γυναίκες (pics)