Τεχνολογία

Μητσοτάκης: Προίκα για τη χώρα το κέντρο τεχνητής νοημοσύνης «Αρχιμήδης»

  • newsroom


Η Ελλάδα προσφέρει επιπλέον κάτι με πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά ελληνικά- και όχι μόνο στην Ελλάδα- με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια δομή που πιστεύω ότι προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού, είναι μια σημαντική ‘προίκα’ για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σε εκδήλωση με αφορμή τη δημιουργία της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης».

Αντικείμενα της εκδήλωσης ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι και διοργανώθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″», τόνισε επίσης στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά, Έλληνες -αλλά όχι μόνο- που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο το οποίο τόσο καθορίζει ήδη τη ζωή, την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων μας. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τον οποίο συνδέονται πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι μοναδική. Και η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα που νομίζω ότι θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος».

«Επιλογή της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” είναι να εντάξουμε το συγκεκριμένο ερευνητικό ινστιτούτο στο πρόγραμμα που συντονίσαμε. Γιατί η λογική μας ήταν ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μία χρονιά τιμής και μνήμης, αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο να αντικρίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή, μα κάθε δυνατή προσπάθεια, να υλοποιηθεί. Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους, αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Τις στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης. Από εκεί κατέληξε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, στο RRF», προσέθεσε η κα Αγγελοπούλου.

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με το κέντρο, ουσιαστικά, είναι αυτή η διασύνδεση ακριβώς μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και των επιστημόνων της διασποράς», σημείωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Αυτό που θέλουμε να ενισχύσουμε είναι αυτή η διάδραση μεταξύ του ταλέντου της Ελλάδας και των ευκαιριών τις οποίες έχει αυτό το ταλέντο με την καθοδήγηση και των επιστημόνων της διασποράς».

«Στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι Έλληνες επιστήμονες που αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνα στην Ελλάδα. Και ο σκοπός αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του «Αρχιμήδη» είναι αυτούς τους επιστήμονες να μαζέψει και να ενισχύσει», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Χρίστος Παπαδημητρίου.

«Ο “Αρχιμήδης” θα έλεγα πως είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα», είπε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, προσθέτοντας ότι «ήδη το ερευνητικό οικοσύστημα, όπως και τα πανεπιστήμιά μας, είναι πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα «η ερευνητική παραγωγή της χώρας να είναι μία βαριά βιομηχανία».

«Η παρουσία πλέον ενός πολύ επιφανούς ιδρύματος σαν τον “Αρχιμήδη” έρχεται και δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Γιατί εμείς από την πλευρά μας έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία σε εσάς. Όπως και οι άνθρωποι που θα είναι σε εσάς και έχουν αυτό το επιχειρηματικό μικρόβιο να μπορούν να έρθουν σε εμάς», επισήμανε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης. «Η διάκριση πια μεταξύ επιστήμονα και επιχειρηματία δεν είναι τόσο στεγανή όσο είναι στο μυαλό πολλών ανθρώπων».

Διαβάστε ακόμα: 

Ακίνητα: Πως κινείται τώρα η εγχώρια αγορά κατοικιών – Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την «νέα κανονικότητα»

Αλεξάντερ Χαντιταγκί: Ο Ιρανοκαναδός επενδυτής που θα παίξει «μπάλα» στις εκτάσεις «φιλέτα» της Β. Ελλάδας

CNN: Το καλύτερο ελληνικό τυρί δεν είναι η φέτα