Η νομοφοβία (nomophobia, no mobile phobia) είναι η ορολογία για τη «φοβία από τη στέρηση του κινητού».

Πρόκειται για τον φόβο και το άγχος που προκαλείται σε ένα άτομο, όταν στερηθεί ή αποχωριστεί το κινητό τηλέφωνό του.

Έχει θεωρηθεί σύμπτωμα και είναι σύνδρομο της προβληματικής χρήσης των ψηφιακών μέσων στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Ερευνητές στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία πήραν μέρος 2,5 χιλιάδες άτομα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Computers in Human Behaviour Reports» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να πάρουν στα χέρια τους το κινητό τους τηλέφωνο όταν οδηγούν όσοι πάσχουν από νομοφοβία είναι 85% σε σχέση με τους οδηγούς που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το στερητικό σύνδρομο.

Οι άνδρες με νομοφοβία είναι 20% πιο πιθανό να οδηγήσουν κρατώντας το κινητό τους τηλέφωνο σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν νομοφοβία ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό ανάμεσα στους οδηγούς ηλικίας 18-25 ετών.

Αν και η χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που δεν φαίνεται να διέπεται από διαχωρισμούς φύλου και ηλικίας οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν το ζήτημα σε σχέση με την νομοφοβία.

«Η ανάδειξη συγκεκριμένων δεδομένων που σχετίζονται με τη νομοφοβία και την οδήγηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης των οδηγών που να λαμβάνουν υπόψη τους τη χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης αλλά και ειδικότερα προγράμματα για όσους πάσχουν από νομοφοβία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα: 

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση σχεδόν 80% στο ρεύμα

Σιαμίδης Α.Ε: Η εταιρεία που ντύνει τους στρατούς της Δύσης – Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας

Όμιλος Quest: Το «φράγμα» του 1 δισ., οι νέες επενδύσεις και οι επιφυλάξεις λόγω κρίσης