Η OpenAI, η εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT, σχεδιάζει την κατασκευή των δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αξιολογώντας μάλιστα και έναν πιθανό στόχο εξαγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Ωστόσο, συζητούσε ήδη από πέρυσι διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση της έλλειψης ακριβών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζεται. Οι επιλογές αυτές περιλάμβαναν την κατασκευή του δικού της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, τη στενότερη συνεργασία με άλλους κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, αλλά και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της πέρα από την Nvidia.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σαμ Άλτμαν έχει καταστήσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία. Έχει διαμαρτυρηθεί δε, για την έλλειψη μονάδων επεξεργασίας γραφικών, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς των τσιπ που είναι καταλληλότερα για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερων τσιπ συνδέεται με δύο σημαντικές ανησυχίες που έχει εντοπίσει ο Άλτμαν, την έλλειψη των προηγμένων επεξεργαστών που τροφοδοτούν το λογισμικό της OpenAI και το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη λειτουργία του υλικού το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των προϊόντων της.

Από το 2020, η OpenAI αναπτύσσει τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τεράστιο υπερυπολογιστή που κατασκεύασε η Microsoft, έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, ο οποίος χρησιμοποιεί 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ChatGPT είναι πολύ δαπανηρή για την εταιρεία. Κάθε ερώτηση/εντολή κοστίζει περίπου 4 σεντς, σύμφωνα με μια ανάλυση του αναλυτή της Bernstein, Stacy Rasgon. Εάν οι ερωτήσεις/εντολές αυξηθούν στο ένα δέκατο της σημερινής κλίμακας της μηχανής αναζήτησης Google, θα απαιτούνται GPU αξίας περίπου 48,1 δισ. δολαρίων και τσιπ αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να διατηρηθεί η λειτουργία του.

Μια προσπάθεια να αναπτύξει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα τοποθετούσε την OpenAI μεταξύ μιας μικρής ομάδας μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Google της Alphabet και η Amazon, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο του σχεδιασμού τσιπ που είναι θεμελιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.

Δεν είναι σαφές αν η OpenAI θα προχωρήσει με το σχέδιο κατασκευής τσιπ. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία και μια μεγάλη επένδυση που θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με βετεράνους του κλάδου. Επιπλέον ακόμη και αν η OpenAI βρεις τους πόρους για το έργο αυτό, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη.

Η εξαγορά μιας εταιρείας τσιπ θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία κατασκευής του τσιπ της OpenAI – όπως συνέβη με την Amazon και την εξαγορά της Annapurna Labs το 2015. Η OpenAI είχε εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο και μάλιστα έχει βρει και έναν πιθανό στόχο εξαγοράς, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Σε κάθε περίπτωση θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι εξαρτημένη από εμπορικούς εταίρους όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices στο μεταξύ.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών – Τα υψηλά επιτόκια και οι αδύναμοι κρίκοι

UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα και τα τεστ δεξιοτήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ