Πριν από μερικές μέρες, η SIEMENS εξέδωσε το πρώτο της (και γενικά από τα πρώτα) «ιδιωτικό εταιρικό ομόλογο» αξίας εξήντα εκατομμυρίων ευρώ με λήξη ενός έτους.

Εκδόθηκε στη Γερμανία, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία eWpG (elektronisches Wertpapiergesetz), η οποία είναι σε ισχύ από το 2021. Θεωρείται το πρότυπο στην Ευρώπη για την έκδοση ψηφιακών αξιόγραφων με DLT και βασίζεται στις οδηγίες της ESMA (European Securities and Markets Authority – Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), η οποία είναι η ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το ψηφιακό ομόλογο της SIEMENS; Πρώτα από όλα, οι επενδυτές είναι γνωστά ονόματα όπως η DekaBank, DZ Bank, και Union Investment. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύο μέρες, όπου η Siemens πούλησε τους ψηφιακούς τίτλους απευθείας στους επενδυτές χωρίς να χρησιμοποιήσει κλασικά κεντρικά αποθετήρια τίτλων. Η μεταφορά των διακριτικών ψηφιακών μαρκών, ή αλλιώς tokens, από το ψηφιακό πορτοφόλι της εκδίδουσας Siemens στα ψηφιακά πορτοφόλια των επενδυτών, έγινε απευθείας και με σχεδόν χωρίς κανένα κόστος ή διαμεσολαβητές. Όλα αυτά με υποδομή το Polygon public blockchain που παρέχει ασφάλεια και άμεση εκτέλεση πράξεων.

Ο Peter Rathgeb, Corporate Treasurer της Siemens AG δήλωσε: «Απομακρυνόμαστε από το χαρτί και πάμε προς τις δημόσιες blockchain για την έκδοση αξιόγραφων, έτσι μπορούμε να εκτελούμε συναλλαγές πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι όταν εκδίδαμε ομόλογα στο παρελθόν. Χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία μας με τους εταίρους του έργου μας, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των ψηφιακών επενδυτικών τίτλων στη Γερμανία. Θα οδηγήσουμε ενεργά τη συνεχή ανάπτυξή τους».

Θα μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να εκδώσουν αντίστοιχα ψηφιακά ομόλογα; Ναι, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις.

Για να μπορέσουμε να δούμε την πρώτη έκδοση ψηφιακού ομολόγου από ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, χρειάζεται να βρεθεί συγκεκριμένη εταιρεία να θέλει να εκδώσει ένα ομόλογο με ψηφιακό τρόπο. Δεν πρέπει να είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε “financial good standing company”, τράπεζα, κλπ. ακόμη και μια εταιρεία του δημοσίου ιδιωτικού δικαίου. Ας θυμηθούμε εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ ότι δοκιμάζει την έκδοση ψηφιακών ομολόγων σε συνεργασία με τράπεζες και το πιλοτικό έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσο για το μέγεθος, διάρκεια και λεπτομέρειες του πρώτου ελληνικού ψηφιακού ομολόγου θα οριστούν και θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στους όρους προσφοράς όπως θα θέσει ο εκδότης του ομολόγου. Θα ελεγχθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι θα καθοριστεί και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία για την έκδοση, προσφορά προς τους επενδυτές.

Θα πρέπει να είναι για Έλληνες θεσμικούς επενδυτές ή για μικροεπενδυτές; Αρκεί να υπάρχουν αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές που θέλουν με μηδενικό σχεδόν ρίσκο να δοκιμάσουν και να είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στο πρώτο Ελληνικό ψηφιακό ομόλογο.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η λαχτάρα του Αλέξη, τα κυβερνητικά κοστούμια, οι φυλακές, το γκολφ, οι επενδυτές και τα νέα κόλπα του κυρ Παντελή

Έρχονται κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών από φωτιές και σεισμούς

Τα μεγάλα deals του 2023 που στρώνουν το χαλί για νέο ρεκόρ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις