Τεχνολογία

Το μεγάλο χακάρισμα στο Facebοok: Πώς θα καταλάβετε αν έχουν εισβάλει στον λογαριασμό σας

  • newsroom


Σάλος ξέσπασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε όταν διέρρευσαν στοιχεία από 533 εκατομμύρια λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο

Ονοματεπώνυμα, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κλπ διέρρευσαν μετά από χακάρισμα σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο λογαριασμούς στο Facebook, όπως αποκάλυψαν ειδικοί κυβερνοασφάλειας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο,ένα άλλο site, το haveibeenpwned.com, κάνει απλή υπόθεση να ανακαλύψει κάποιος αν έχει πέσει θύμα χάκερς, βάζοντας μόνο το e-mail του. Για την ώρα, απλώς ελέγχει αν το e-mail που βάζει κάποιος είναι εταξύ αυτών που υποκλάπηκαν.

Όπως αναφέρει το CNN, από τους 533 εκατ. λογαριασμούς στο Facebook μόνο τα 2,5 εκατ. περιελάμβαν e-mail στα υποκλαπέντα στοιχεία. Αρα έχετε κάτω από 50% πιθανότητες να εμφανιστείτε σε αυτό το site, αν και έχετε 20% πιθανότητα να έχετε χακαριστεί αν έχετε λογαριασμό στο Facebook.

O δημιουργός του HaveIBeenPwned και ειδικός ασφαλείας, Τρόι Χαντ, ανέφερε στο Twitter  ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει και αριθμούς τηλεφώνου.

«Η βασική αξία των στοιχείων είναι ο συσχετισμός των τηλεφωνικών αριθμών με ταυτότητες. Κι ενώ κάθε λογαριασμός περιελάμβανε τηλεφωνικό αριθμό μόνο 2,5 εκατ. περιείχαν ηλεκτρονική διεύθυνση», αναφέρει ο Χαντ.

Αν και τα στοιχεία είναι από το 2019, μπορεί να εξακολουθούν να έχουν αξία για τους χάκερ και τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Σε κάθε περίπτωση η Facebook δεν απάντησε σε ερώτημα του CNN αν θα δημιουργήσει έναν τρόπο για να διαπιστώσει κανείς αν διέρρευσαν τα στοιχεία του.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπόριο – Έρευνα: Σε τρία χρόνια η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας

Ebury: Αποδυναμωμένο το δολάριο παρά τις θετικές προβλέψεις – «Αρωγός» τα εμβόλια για τη στερλίνα

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σε διαχωρισμό της άδειας λειτουργίας προχωρά η κυβέρνηση

 

Απόρρητο Απόρρητο