Ο Γκάβιν Γουντ θεωρείται ο εισηγητής του όρου «Web 3.0». Το 2014, χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο όταν παρουσίασε για πρώτη φορά, το όραμά του αναφορικά με το μέλλον του Διαδικτύου.

Ο Γουντ, ο οποίος είναι ένας από τους συνιδρυτές του Ethereum καθώς και ιδρυτής της εταιρείας υποδομής blockchain Parity Technologies, μίλησε στο CNBC για το Web3. Η Web 1.0 εποχή ξεκίνησε με την ιδέα ενός ανοιχτού και αποκεντρωμένου Διαδικτύου, αλλά το Web2 – το Διαδίκτυο που γνωρίζουμε σήμερα – οδήγησε στη γέννηση εταιρειών τεχνολογίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ισχυρή επιρροή στο Διαδίκτυο.

Τι υπόσχεται να αλλάξει το Web3;

Για τον Γουντ, το Web3 είναι η πιο δημοκρατική έκδοση του Διαδικτύου. «Κανείς δεν θα έχει πραγματικά κανένα πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε άλλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το Blockchain είναι η βασική τεχνολογία πίσω από το Web3. Συχνά συνδέεται με το κρυπτονόμισμα bitcoin καθώς είναι η τεχνολογία χάρη στην οποία δημιουργήθηκε. Όμως, το bitcoin δεν ανήκει σε μία εταιρεία ή πρόσωπο και δεν εκδίδεται από μια κεντρική αρχή όπως μια κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, είναι αποκεντρωμένο και το δίκτυο συντηρείται από μια ομάδα ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου που «τρέχουν» εξειδικευμένους υπολογιστές.

Προς το παρόν, εμπιστευόμαστε τις εταιρείες για να παρέχουν τις υπηρεσίες που υπόσχονται. Αλλά αν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Web3 είναι χτισμένα σε blockchains και είναι συγχρόνως, και αποκεντρωμένα, τότε στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον Γουντ θα πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τους αλγόριθμους.

Web3 και κρυπτονομίσματα

Οι υποστηρικτές της Web3 εποχής είναι βέβαιοι πως τα κρυπτονομίσματα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του Διαδικτύου. Υπήρξαν χιλιάδες εικονικά νομίσματα που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Γουντ διαφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, υποστηρίζοντας πως το Web3 όπως το φαντάζεται, δεν θα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε ακόμα:

Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τα κρυπτονομίσματα Ρώσων χάκερ

ΥΠΟΙΚ: Οι αυξήσεις μισθών ξεκίνησαν για όλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μάικ Σπυριδάκος: Ο εφοπλιστής από το Κερατσίνι που εξοπλίζει με «made in Greece» drones την Πυροσβεστική (pics)