Η Beowulf Mining Plc  κατασκεύασε το data center της στην πολιτεία της Μοντάνα για μία μεγάλη εταιρεία «εξόρυξης» Bitcoin το 2020, αρπάζοντας μια μοναδική ευκαιρία.

Αν και η πελάτης της, Marathon Digital Holdings Inc βασιζόταν σε μεσάζοντες για τροφοδοσία ηλεκτρικού, η Beowulf είχε άμεση πρόσβαση σε ρεύμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την απευθείας εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το στοίχημα της Beowulf απέδωσε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της για την IPO της TeraWulf το 2021, η εταιρεία υπολογίζει πως θα έχει ικανότητα χρήσης 800 μεγαβάτ, το 10% της συνολικής υπολογιστικής ισχύος του δικτύου Bitcoin ανά τον πλανήτη μέχρι το 2025.

Η Beowulf ανήκει σε μία μικρή μερίδα εταιρειών ενέργειας οι οποίες ανακάλυψαν το Bitcoin mining μέσω των πελατών τους πριν την κατασκευή των δικών τους υποδομών, μαζί με τις CleanSpark Inc, Stronghold Digital Mining Inc και Iris Energy Ltd. Με περιορισμένη έκθεση στην ευμετάβλητη αγορά των κρύπτο και διευρυμένα περιθώρια κέρδους, οι εταιρείες ενέργειας φαίνεται πως μετατρέπονται σε σημαντικούς παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αν και οι miners των κρύπτο έχουν κέρδη 5 σεντ/κιλοβάτ, οι εταιρείες με άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη, σύμφωνα με τον CEO της Stronghold, Gregory Beard, αφού αποφεύγουν το κόστος του μεσάζοντα παρόχου ενέργειας. 

Η επιπλέον κερδοφορία αυτή ενδέχεται να τους προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα περιθώρια κέρδους στη δύσκολη αγορά Bitcoin έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται ακόμα 40% υπό του υψηλού Νοεμβρίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει περαιτέρω το κόστος ενέργειας, συρρικνώνοντας τα κέρδη των ενεργοβόρων εταιρειών του τομέα των κρυπτονομισμάτων περαιτέρω.

Σε πάσα περίπτωση, οι Bitcoin miners πληρώνουν τις εταιρείες ενέργειας για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των data centers τους. Το κόστος αυτό έχει αυξηθεί μετά την περσινή απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. 

Το δίκτυο των bitcoin είναι προγραμματισμένο να αποδίδει ένα συγκεκριμένο ποσοστό αμοιβών για την επίλυση των αλγορίθμων του. Όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ έχει ένα γκρουπ εξορυκτών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα πως θα λάβει την ανταμοιβή σε bitcoin αυτή.

Οι πρωτοπόρες εταιρείες στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως Marathon και Riot Blockchain παραμένουν κυρίαρχες στην αγορά σε ό,τι αφορά την υπολογιστική ισχύ. Επιπλέον πλεονέκτημα για τις εταιρείες ενέργειας, όμως, αποτελεί το γεγονός πως σε αντίθεση με πολλές εξορυκτικές, θα θελήσουν να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματά τους αντί να τα αποθηκεύουν ως μορφή πλούτου. 

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικά πιστοποιητικά για επιστροφές – εξπρές

Κατώτατος μισθός: Πότε ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση – Τι καλείται να διατηρήσει (vid)

TUI: Οι κρατήσεις δείχνουν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2019