Σε ανοδική τροχιά παραμένει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κερδοφορία της Σκλαβενίτης και φέτος έπειτα απ’ τις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 που μόλις δημοσιεύτηκαν.

Σύμφωνα με αυτές το 2020 ο όμιλος κατάφερε για πρώτη φορά μετά την απορρόφηση της Μαρινόπουλος να εμφανίσει κερδοφορία, έχοντας παράλληλα σημειώσει ένα +15% στις πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου και 19,5% σε επίπεδο μητρικής!

Κάτι που, όπως εξηγούν κύκλοι κοντά στη διοίκηση της εταιρείας, θα τη βοηθήσουν στην υλοποίηση των στρατηγικών κινήσεων που «τρέχει» ήδη και με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ανακαίνιση 25 ακόμη Καταστημάτων, η  ίδρυση 7 νέων και η επέκταση του Ηλεκτρονικού Καταστήματος και σε άλλες πόλεις εκτός της Αττικής, με δεύτερο σταθμό την Λάρισα όπου πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Σκλαβενίτης eMarket.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2020 ενισχύθηκε κατά 15% και ανήλθε στα 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,28 δισ. ευρώ το 2019, τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ανήλθαν σε 263,1 εκατ. ευρώ από 174,4 εκατ. ευρώ το 2019 και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Σε επίπεδο μητρικής η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη κατέγραψε πωλήσεις  3,15 δισ. ευρώ, από 2,63 δισ. ευρώ το 2019. Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ανήλθαν σε 226,4 εκατ. ευρώ έναντι 151,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,4 εκατ.  ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Κύκλοι κοντά στη διοίκηση του ομίλου απέδιδαν τους λόγους της εντυπωσιακής ανάπτυξης στην εμπιστοσύνη των πελατών, στην αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για βασικά αγαθά λόγω της πανδημίας, στην ωρίμανση της επένδυσης από την εξαγορά της Μαρινόπουλος το 2017, στο διευρυμένο δίκτυο της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ με 426 Καταστήματα πανελλαδικά, και στις  ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων που διαθέτει

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Οι επενδύσεις στο διάστημα αυτό έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορούσε την ανακαίνιση των 300+ καταστημάτων της Μαρινόπουλος, τη δημιουργία 5 νέων καταστημάτων και την ανάπτυξη νέων τμημάτων στα Hypermarkets πανελλαδικά, όπως εστιατόρια κοκ. Επίσης κατευθύνθηκαν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της μέσω της εισόδου της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, όπως η δημιουργία νέου Κέντρου Διανομής Παραγγελιών (Dark Store) στην Πέτρου Ράλλη και η ανακαίνιση του υπάρχοντος στον Γέρακα, που περιήλθε στην κατοχή της απ’ την εξαγορά του caremarket.gr.

2.500 προσλήψεις

Πέρυσι  η Σκλαβενίτης προχώρησε στην πρόσληψη 2.500 εργαζομένων, φθάνοντας συνολικά τους 27.000. Από το 2017 και την απορρόφηση της Μαρινόπουλος, ο όμιλος έχει δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως φέτος υπεγράφη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με το συνολικό πακέτο παροχών προς τους εργαζόμενους να ξεπερνάει τα 15,7 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση μισθού 3% και επιπλέον παροχές για πάνω από 24.000 εργαζομένους, καθώς και αύξηση του βασικού μισθού (825 ευρώ για νεοπροσληφθέντες τα δύο πρώτα έτη εργασίας και 886€ μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους).

Χρονιά προκλήσεων και ανατιμήσεων η φετινή

Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν πως η φετινή χρόνια, παραμένει μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς η πανδημία συνεχίζεται, ενώ η αγορά βρίσκεται σε μία συνεχή πίεση παγκοσμίως, λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και της αύξησης του κόστους ενέργειας. Πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν πως η αλυσίδα «συνεχίζει να διαθέτει χαμηλές τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, καταβάλλοντας σημαντική προσπάθεια απορρόφησης  μέρους των ανατιμήσεων».

Σήμερα το δίκτυο του ομίλου αποτελείται από 430 καταστήματα Σκλαβενίτης, 18 στην Κύπρο, 39 καταστήματα Χαλκιαδάκης και 13 καταστήματα THE MART και απασχολεί συνολικά 31.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη:

Ούλριχ Χέρμαν (Next e.go): Μέσω δημόσιας εγγραφής η χρηματοδότηση του εργοστασίου

Στην Ελλάδα το ΗΒΟ Max – Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο – Όλη η λίστα με τους 50 νικητές