Αύξηση κατά 13,3% κατέγραψε ο ξενοδοχειακός όμιλος της Accor στα έσοδα από τις πωλήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της ανά την Ελλάδα το 2024, ενισχύοντας τη στρατηγική επέκτασή του στην περιοχή.

Ο όμιλος δημοσίευσε και την κλαδική μελέτη που ερευνά πώς η βιωσιμότητα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στον ελληνικό τουριστικό κλάδο (White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism).

Σε σχέση με τις επιδόσεις του ομίλου στη χώρα μας, το 2024 σημείωσε άνοδο 5,3% στις διανυκτερεύσεις και αύξηση 7,5% στη μέση τιμή δωματίου σε σύγκριση με το 2023. Αξιοσημείωτη ήταν η ανοδική τάση στα έσοδα από διεθνείς ταξιδιώτες, με τους επισκέπτες από την Ευρώπη να συμβάλλουν στο 35% των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις δωματίων (+5% σε σύγκριση με το 2023) και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να αντιστοιχούν στο 30% (+28% σε σύγκριση με το 2023). Επιπλέον, οι εγχώριοι ταξιδιώτες συνέβαλαν 4% στα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις δωματίων (σημειώνοντας πτώση 36% σε σχέση με το 2023). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη διαχρονική γοητεία της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου ταξιδιωτικού προορισμού και υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Accor στη βιώσιμη φιλοξενία.

Η μελέτη

Περιλαμβάνοντας απόψεις κορυφαίων ειδικών και σημαντικών προσωπικοτήτων του κλάδου της φιλοξενίας και του τουρισμού, το White Paper παρουσιάζει καινοτόμες στρατηγικές που διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει «ένας παγκόσμιας κλάσης ταξιδιωτικός προορισμός για τις επόμενες γενιές», όπως αναφέρεται σχετικά. Αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση της Accor στη βιώσιμη φιλοξενία, αναδεικνύει τη συνεχή προσπάθεια του ομίλου για καινοτομία και επενδύσεις στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Τα βασικά σημεία του White Paper περιλαμβάνουν:

• Υιοθέτηση της βιωσιμότητας: Πρακτικά βήματα για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στην τουριστική επιχειρησιακή δραστηριότητα, από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

• Ενίσχυση της εμπλοκής των τοπικών κοινοτήτων: Βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τοπικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων και κρατικών φορέων, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πιο συμπεριληπτικής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

• Επαναπροσδιορισμός του πολυτελούς τουρισμού: Διερεύνηση του πώς οι αυθεντικές πολιτιστικές εμπειρίες της Ελλάδας και οι βιώσιμες πρακτικές ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες των σύγχρονων ταξιδιωτών.

• Καινοτόμα μοντέλα φιλοξενίας: Παραδείγματα και πλαίσια ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού που τοποθετούν την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στο ταξίδι με οικολογική συνείδηση.

Το White Paper δημιουργήθηκε με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών του ελληνικού κλάδου φιλοξενίας και τουρισμού, σε συνεργασία με ειδικούς της Accor στους τομείς Sustainability, Development, Design & Technical Services, Marketing, Loyalty, Sponsoring & Guest Experience.

Ανδρέας Ν. Φιορεντίνος, Γενικός Γραμματέας EOT

Ιωάννα Δρέττα, CEO Reds, Πρόεδρος Marketing Greece, Μέλος Δ.Σ. Ελλάκτωρ, Μέλος Δ.Σ. Quest, πρώην Υπουργός Τουρισμού

Αλέξανδρος Θάνος, Executive Director ΣΕΤΕ

Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Lampsa Hellenic Hotels

Σταύρος Μήτσης, Managing Director Mitsis Group, Μέλος Δ.Σ. ΕΟΤ, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΤΕ, Μέλος Δ.Σ. Marketing Greece, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής & Αργοσαρωνικού

Αγάπη Σμπώκου, CEO Phāea, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Αντιπρόεδρος Marketing Greece
Κάλια Κωνσταντινίδου, Ιδιοκτήτρια Empiria Group, Μέλος Δ.Σ. Enterprise Greece

Christina Ramos, Chief Sustainability Officer Accor Eυρώπη & Βόρεια Αφρική

Frank Reul, VP Development Accor Premium, Midscale & Economy, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ιταλία και Ελλάδα

Antoine Bourrissoux, Senior Vice President Design & Technical Services Eυρώπη & Βόρεια Αφρική Premium, Midscale & Economy Brands

Antoine Dubois, SVP Marketing, Loyalty, Sponsoring & Guest Experience Accor Ευρώπη & Βόρεια Αφρική Premium, Midscale & Economy Brands

Pascaline Hazart, VP Learning & Development Accor Academy

Το White Paper Sustainable Expansion of Greek Tourism αποτυπώνει -μεταξύ άλλων- τις ακόλουθες απόψεις:

Ανδρέας Ν. Φιορεντίνος, Γενικός Γραμματέας EOT: «Οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας στον τουριστικό κλάδο σε κάθε προορισμό πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικά σχέδια για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη υπηρεσιών φιλοξενίας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι φορείς του τουρισμού να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες, προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν το φυσικό, πολιτιστικό και τουριστικό τοπίο».

Ιωάννα Δρέττα, CEO Reds, Πρόεδρος Marketing Greece, Μέλος Δ.Σ. Ελλάκτωρ, Μέλος Δ.Σ. Quest, πρώην Υπουργός Τουρισμού: «Πιστεύαμε ότι ήταν ‘ταξίδια εκδίκησης’, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός έχει δείξει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης, με τον αριθμό των ταξιδιών να συνεχίζει να αυξάνεται. Οι κορυφαίοι προορισμοί, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι προορισμοί βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη έναντι βραχυπρόθεσμων προσεγγίσεων που αποσκοπούν αποκλειστικά στα έσοδα».

Αλέξανδρος Θάνος, Executive Director ΣΕΤΕ: «Καθώς οι τουριστικές ροές συνεχίζουν να αυξάνονται, η ανάπτυξη πρέπει να είναι ευρεία, ολοκληρωμένη και στρατηγική, με την υποστήριξη ισχυρών υποδομών. Ένα βασικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία είναι η δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς και του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Lampsa Hellenic Hotels: «Οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες δεν έχουν φέρει μόνο τεχνογνωσία, αλλά έχουν επίσης αγκαλιάσει τη μοναδική ταυτότητα της ελληνικής φιλοξενίας. Η σύνθεση των τοπικών παραδόσεων με τη διεθνή κομψότητα δημιουργεί μια εμπειρία που προσελκύει ένα ευρύ και πολυποίκιλο κοινό, διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητά της. Αυτή η συνέργεια διασφαλίζει ότι οι διεθνείς επισκέπτες βιώνουν τη βαθιά πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσα από το πρίσμα υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης. Παράλληλα, τέτοιες συνεργασίες λειτουργούν ως πλατφόρμες ανάδειξης του δυναμικού της Ελλάδας ως ηγέτη στη βιώσιμη, καινοτόμο και πολιτιστικά εμπλουτισμένη φιλοξενία».

Σταύρος Μήτσης, Managing Director Mitsis Group, Μέλος Δ.Σ. ΕΟΤ, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΤΕ, Μέλος Δ.Σ. Marketing Greece, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής & Αργοσαρωνικού: «Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, το όραμά μας για τον ελληνικό τουρισμό είναι ξεκάθαρο: μια μετάβαση από την ποσότητα στην ποιότητα, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει τη συνεχή προσαρμογή των υπηρεσιών στις ανάγκες των επισκεπτών, την καλλιέργεια μιας εσωτερικής κουλτούρας που προσελκύει και διατηρεί κορυφαία ταλέντα, καθώς και την αυθεντική αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες. Τα φιλόδοξα προγράμματα ανακαίνισης και αναβάθμισης, σε συνδυασμό με τα νέα επενδυτικά μας σχέδια, στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση των ξενοδοχείων και των resorts μας έως το 2030»

Αγάπη Σμπώκου, CEO Phāea, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Αντιπρόεδρος Marketing Greece: «Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο μια μετατόπιση στην αντίληψη της πολυτέλειας, καθώς η ίδια η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί υπερβολικά και συχνά καταχραστεί στον κλάδο μας. Πιστεύουμε βαθιά στη φιλοσοφία της ‘Ολοκληρωτικά Ευγενέστερης Φιλοξενίας’ και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το προνόμιο να φροντίζουμε τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Στη Phāea, καθώς εξετάζουμε το επόμενο κεφάλαιο της ανάπτυξής μας, θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της πολυτελούς φιλοξενίας και να εξελιχθούμε μαζί με τους επισκέπτες μας προς μια πιο ευγενική, πιο βιωματική εκδοχή του ταξιδιού».

Κάλια Κωνσταντινίδου, Ιδιοκτήτρια Empiria Group, Μέλος Δ.Σ. Enterprise Greece: «Η περίπλοκη και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και της διατήρησης υψηλών προτύπων φιλοξενίας είναι δυναμική. Η επίτευξη και των δύο στόχων απαιτεί ισορροπία μεταξύ της παροχής εξαιρετικών εμπειριών στους επισκέπτες και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Μια ολιστική προσέγγιση που ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές του τουριστικού τομέα είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη σε υγιή και βιώσιμα επίπεδα, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα και η αυθεντικότητα της φιλοξενίας».

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Υποχρέωσή μας η μάχη με το βαθύ κράτος

H αγορά ασφυκτιά αν και λεφτά υπάρχουν – Εκτινάχθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές

Versace: Από τις στάχτες της τραγωδίας στην κορυφή της μόδας – Η θριαμβευτική πορεία της Ντονατέλα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα