Ο Όσκαρ Βιγιασάντε μένει εδώ και 26 χρόνια στο κέντρο της Μαδρίτης, στην πολύχρωμη καλλιτεχνική περιοχή Λαβαπιές, εκεί όπου μέχρι πρότινος μετανάστες και καλλιτέχνες ζούσαν ειρηνικά. Όμως αυτό επρόκειτο να αλλάξει.

Ο 62χρονος οπερατέρ λέει ότι υποστηρίζει τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Αλλά η πολιτική του γύρω από τον τουρισμό και τα ενοίκια δεν τον βρίσκει σύμφωνο: «Ανακοινώνονται πολλά, όμως στο Λαβαπιές πωλούνται τελικά ολοένα και περισσότερα ακίνητα σε επενδυτές», δηλώνει. «Όλο το κέντρο της πόλης καλλωπίζεται για τους επενδυτές και τους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές πολυτελείας. Πρόκειται για μία κάθε άλλο παρά φιλική προς τους κατοίκους πολιτική».

Στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης πλειοψηφούν οι συντηρητικοί – όμως τα όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα γίνονται σχεδόν παντού στην Ισπανία, με την κυβέρνηση να παραμένει αδρανής. Οι πόλεις ανακαινίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια και εν συνεχεία οι ιδιώτες επενδυτές, που έχουν αγοράσει τα ακίνητα, απαιτούν σχεδόν το διπλάσιο ενοίκιο.

Η ένωση ενοικιαστών “Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid” αντιδρά, καλώντας τον κόσμο σε διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει και ο Όσκαρ Βιγιασάντε.

Η δημοφιλία της Ισπανίας γίνεται… πρόβλημα

Η επιχείρηση του τουρισμού είναι άκρως αποδοτική για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση η Μαδρίτη υποδέχθηκε περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023 – σχεδόν κατά 1/3 περισσότερους συγκριτικά με το 2022 – οι οποίοι δαπάνησαν γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί Μαδριλένοι θα ήθελαν να επέμβει η περιφερειακή κυβέρνηση και να περιορίσει τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών. Θα ήθελαν να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στην αγορά το Σαββατοκύριακο, να φάνε ένα ωραίο πρωινό σε ένα παραδοσιακό μαγαζί. Όμως, όπως φοβάται και ο Όσκαρ Βιγιασάντε, πολύ σύντομα ενδέχεται να μπορούν μονάχα οι τουρίστες να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές της πρωτεύουσας.

Η ισπανική στατιστική υπηρεσία INE υπολογίζει πως το 2023 ήρθαν στην Ισπανία περίπου 85 εκατομμύρια επισκέπτες – κατά 19% περισσότεροι σε σύγκριση με το 2022 και κατά 1,9% περισσότεροι από το 2019, το τελευταίο δηλαδή έτος πριν την πανδημία.

Η αύξηση των τουριστών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας κατά 2,5% το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τις προλέψεις. Ο Βιγιασάντε όμως τονίζει πως υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα λόγω του τουρισμού: «Η Καταλονία και η Ανδαλουσία είναι εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εμμένουσας ξηρασίας. Οι αγρότες διαδηλώνουν, διότι δεν έχουν πλέον τις απαραίτητες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειές τους, ενώ για τον τουρισμό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός».

Τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι στη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα εκδήλωσαν ανοιχτά την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αρνητικές προεκτάσεις του μαζικού τουρισμού. Ακόμη και στα Κανάρια Νησιά, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους παραθεριστές, εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες.

Η ισπανική επιχειρηματική ένωση CEOE κάνει λόγο για ένα κύμα εχθρότητας απέναντι στον τουρισμό σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στην DW