Λίγους μήνες μετά την έναρξη της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, τα πρώτα δεδομένα των ταξιδιωτικών κρατήσεων δείχνουν σαφή υποχώρηση της ζήτησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί γίνονται διστακτικοί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, φοβούμενοι τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης τους. Σύμφωνα με την εταιρεία Tourism Economics, οι αφίξεις ξένων τουριστών στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 5,1%, με τις σχετικές δαπάνες να παρουσιάζουν πτώση έως και 11% ή 18 δισ. δολάρια. Επιπλέον, οι τουριστικές επιχειρήσεις του Καναδά αναφέρουν ακυρώσεις που φτάνουν το 30%.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτρέπουν τρανς και non-binary πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ, εξαιτίας της τεταμένης πολιτικής κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί Αμερικανοί τουρίστες δηλώνουν ότι φοβούνται ή νιώθουν αμηχανία να ταξιδέψουν εκτός συνόρων, θεωρώντας ότι ενδέχεται να βρεθούν σε θέση να υπερασπιστούν τις πολιτικές του Τραμπ ή να αντιμετωπίσουν εχθρικά συναισθήματα.
Διεθνής δυσφορία για την εικόνα των ΗΠΑ και η περίπτωση της Δανίας
Η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει επιδεινωθεί αισθητά. Τα στοιχεία της YouGov δείχνουν ότι η θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί από 6 έως και 28 ποσοστιαίες μονάδες σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η αποδοχή στη Δανία, όπου μόλις το 20% των πολιτών έχει θετική άποψη, έναντι 48% τον προηγούμενο Αύγουστο — πτώση που σχετίζεται και με τη δήλωση του Τραμπ για πιθανή προσάρτηση της Γροιλανδίας. Ομοίως, μειωμένη θετική στάση καταγράφεται και σε Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.
Η πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης θεωρείται από πολλούς απειλή για τις διεθνείς σχέσεις, με αποτέλεσμα τουρίστες από τις ΗΠΑ να ανησυχούν για την ασφάλειά τους, ιδίως όσοι ταξιδεύουν μόνοι. Πέρα από το προσωπικό άγχος, αρκετοί δηλώνουν ότι η σύγχυση και η διεθνής καχυποψία συνοδεύουν πια το αμερικανικό διαβατήριο, επηρεάζοντας τη συνολική εμπειρία ταξιδιού.
Ανησυχία στον κλάδο και έκκληση για προληπτική στρατηγική
Ο Eduardo Santander, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ανέφερε στο CNN ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τον αριθμό των Αμερικανών επισκεπτών στην Ευρώπη, ωστόσο άλλοι παράγοντες του κλάδου δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Ο Raj Gyawali, ιδρυτής του socialtours στο Κατμαντού, μίλησε για ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικής προστασίας του τουρισμού σε μια εποχή επηρεασμένη από την ατζέντα Τραμπ. Όπως ανέφερε, «η τουριστική βιομηχανία λειτουργεί κατασταλτικά. Πρέπει να υιοθετήσουμε πιο προληπτικές πρακτικές, προτού η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη».
Η Ethical Travel Portal Norway, μία ακόμη τουριστική εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει να προσαρμόζει την επικοινωνία της με πελάτες από τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στη συμπόνια και την κατανόηση, καθώς οι Αμερικανοί παραμένουν μια σημαντική ομάδα επισκεπτών για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η γεωπολιτική δυναμική έχει αρχίσει να μεταφέρεται στις ταξιδιωτικές τάσεις, και η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις σε ένα ρευστό περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη
Hermès: Η αδύναμη ζήτηση στη Κίνα επηρέασε τις πωλήσεις – Χαμηλότερα των προβλέψεων τα έσοδα
Citi: Τα ράλι στις μετοχές συνεχίζονται αλλά το ρίσκο από τους δασμούς παραμένει ισχυρό
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα