Ασφάλεια στην πόλη, εικόνα σε πλατείες- πεζοδρόμια, προσβασιμότητα και δημόσια καθαριότητα. Αυτά εξακολουθούν να είναι τα 4 βασικά τρωτά σημεία της Αθήνας όπως τα αξιολογούν οι επισκέπτες της -και πολύ περισσότερο οι κάτοικοί τους που τη ζούν καθημερινά- σε μία χρονιά όπως η φετινή, η οποία θα αποτελέσει ρεκόρ για τον τουρισμό στην πόλη, με διψήφιο ποσοστό αύξησης στις διεθνείς αφίξεις έναντι του 2019 και εντυπωσιακή την πορεία της ζήτησης, παρουσιάζοντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης 14% από τα χαμηλά του 2012.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας  GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρφωνικού (ΕΞΑΑΑ) που διενεργείται σχεδόν επί 20ετία, συγκεντρώνοντας δεδομένα, μεταξύ άλλων, για τη βαθμολογία των ίδιων των επισκεπτών για τα ξενοδοχεία και τις εμπειρίες τους από την Αθήνα.

Κι αν οι επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με βαθμό 8,8 και 8,4 στα 10 όσον αφορά τη σχέση ποιότητας / τιμής, οι βαθμολογίες που συγκεντρώνουν τα θέματα που σχετίζονται με την εικόνα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, την καθαριότητα και την ασφάλεια έχουν βελτιωθεί μεν κατά τι σε σχέση με τις προηγούμενες, αντίστοιχες έρευνες, παραμένουν ωστόσο οι πιο χαμηλές σε σύγκριση με άλλα σημεία που εξετάζει η έρευνα για την πρωτεύουσα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Stefan Merkenhof επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της GBR Consulting «τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την περιοχή κάτω από την Ομόνοια, παρά τη σαφή βελτίωση της πλατείας και την προσθήκη νέων αναπτύξεων όπως είναι αυτή για το πρώην ΜΙΝΙΟΝ».

Πιο συγκεκριμένα, η ασφάλεια στην Αθήνα βαθμολογήθηκε από τους επισκέπτες της με 7,4/10, η προσβασιμότητα βαθμολογήθηκε με 6,6 βαθμούς στα 10, η δημόσια καθαριότητα με 6,4 στα 10, οι πλατείες και τα πεζοδρόμια με 6,9. Μάλιστα τα τέσσερα αυτά βασικά σημεία και αυτά που βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα από τους επισκέπτες της πόλης «κι εκεί όπου χρειάζεται πολλή, ακόμη περισσότερη δουλειά», σύμφωνα με τον κ. Merkenhof.

Kατά τα άλλα, η Αθήνα είναι μια ελκυστική πόλη, ένας προορισμός που πρέπει κανείς να δεί και να ανακαλύψει ‘’must see’’ με ικανοποιημένους τουρίστες. Η πόλη έχει όλα τα στοιχεία: αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, ελκυστικές γειτονίες, εστιατόρια και bars, εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και συνέδρια, δραστηριότητες, παραλίες & κοντινά νησιά και πολιτισμό. Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφηκε στην Ακρόπολη. Το 56% επέλεξε την Αθήνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι με 9,1 στα 10.

Στα θετικά της πόλης είναι και η γαστρονομία της, με βαθμολογία στα 8,7/10 για τις εγκαταστάσεις των εστιατορίων και bar/ café, αν και με λιγότερο, στο 8,2- 8,3/10 ως προς τη σχέση τιμής / ποιότητας. Οι ημερήσιες δαπάνες σε αυτό το κομμάτι ήταν στα 35 ευρώ ανά άτομο, ενώ ένα 5% των επισκεπτών της Αθήνας συμμετείχε σε οργανωμένο γαστρονομικό tour, μία από τις ανερχόμενες εμπειρίες για την πόλη με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

 

Διαβάστε ακόμη

Το χαβιάρι επιστρέφει στα εστιατόρια – Οι ποικιλίες και τα μυστικά του

Καλαρρύτικο: Η πιο δυσεύρετη φυλή προβάτου στον κόσμο είναι ελληνική – Πού και πότε μπορείτε να το βρείτε

«Hemera»: Η ελληνο-τουρκική κόντρα και το σφυρί για ένα ξύλινο σκάφος (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ