Τουρισμός

Booking: Πρόστιμο €1,23 εκατ. από το Παρίσι για μη τήρηση του τουριστικού κώδικα

  • newsroom


Ο δήμος του Παρισιού είχε προσφύγει κατά της Booking στις αρχές του 2021 και απαιτούσε πρόστιμο άνω των 150 εκατ. ευρώ

πρόστιμο 1.234.000 ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου στον δήμο του Παρισιού, καταδικάστηκε σήμερα από τη γαλλική Δικαιοσύνη η Booking.com BV, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η ολλανδική εταιρεία δεν τήρησε τον τουριστικό κώδικα.

Σύμφωνα με την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, η Booking αγνόησε ορισμένες διατάξεις του γαλλικού τουριστικού κώδικα, μη διαβιβάζοντας πολλές πληροφορίες στον δήμο του Παρισιού, ιδίως τον αριθμό ημερών ενοικίασης των επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων.

Ο δήμος του Παρισιού, ο οποίος απαιτούσε πρόστιμο άνω των 150 εκατ. ευρώ, είχε προσφύγει κατά της Booking στις αρχές του 2021, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες «εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας».

«Η Booking.com BV αποδεικνύει ότι, σε μια διαδικασία συμμόρφωσης, διαβίβασε τις απαιτούμενες πληροφορίες», διευκρινίζει η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι η εταιρεία καθυστέρησε στην κοινοποίηση των δεδομένων που ζητούνταν από τον δήμο.

«Έτσι, σε αντίθεση με το αίτημα του δήμου του Παρισιού, που ζητούσε αποτρεπτική κύρωση, το πρόστιμο που επιβάλλεται πρέπει να καθοριστεί σε μειωμένο ποσό», διευκρίνισε η απόφαση του δικαστηρίου.

Ολόκληρο το ποσό του προστίμου θα καταβληθεί στον δήμο του Παρισιού «κατ’ εφαρμογή του τουριστικού κώδικα».

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση […] σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της Booking.com και του δήμου του Παρισιού», ανέφερε η ολλανδική εταιρεία.

Επίσης, έκανε λόγο για στενή συνεργασία «με τον δήμο του Παρισιού από τότε, για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δεδομένων που μοιραζόμαστε και ότι θα τηρήσουμε πλήρως όλες τις νομικές μας υποχρεώσεις στη Γαλλία».

Ερωτηθείσα για την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση, η πλατφόρμα Booking απάντησε ότι «διερευνά όλες τις επιλογές της».

Αυτή η καταδίκη είναι «ένα σημάδι ότι η ατιμωρησία από την οποία επωφελούνταν για πολύ καιρό αυτές οι πλατφόρμες [κρατήσεων] αρχίζει να φτάνει στο τέλος της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιάν Μπροσά, αντιδήμαρχος Παρισιού, αρμόδιος για ζητήματα στέγασης.

Τον Ιούλιο, ο δήμος του Παρισιού κέρδισε την επιβολή προστίμου εις βάρος της Airbnb, η οποία καταδικάστηκε με πρόστιμο άνω των 8 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση διαφημίσεων από το 2017 χωρίς τον υποχρεωτικό αριθμό εγγραφών, την ίδια ημέρα που η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα κάνει υποχρεωτικό αυτόν τον αριθμό για όλες τις διαφημίσεις της στο Παρίσι.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2020, η γαλλική πρωτεύουσα πέτυχε μια σημαντική νίκη, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο, είχε αποφασίσει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο «εθνικούς κανονισμούς που απαιτούν χορήγηση άδειας για τις ενοικιάσεις κατοικιών για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα».

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, που όπως το Παρίσι αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγασης, προσπαθούν να νομοθετήσουν για τη ρύθμιση των ενοικιάσεων τουριστικών καταλυμάτων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb ή σε ανταγωνιστές της, όπως η Abritel / Homeaway.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα φόρων και προστίμων οι βεβαιώσεις ΤΑΠ

FT: H EKT αναζητά τρόπους για να παρατείνει την αγορά ελληνικών ομολόγων

ΟΑΕΔ – Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Για ποιες σχολές ξεκινούν οι αιτήσεις