της Στεφανίας Σούκη

Τις απώλειες από το φρενάρισμα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στον ισχυρό ανταγωνισμό από την ολική επαναφορά κυρίως της Τουρκίας, σπεύδουν να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα, με αυγουστιάτικες και άκρως ελκυστικές προσφορές για όσους αποφασίσουν να κλείσουν τις διακοπές τους κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μέσα στον Αύγουστο και έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότερες προσφορές που διατίθενται, κυρίως μέσα από τις ειδικές εκπτωτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αφορούν ακόμη και πεντάστερα ή τετράστερα ξενοδοχεία σε προορισμούς της ενδοχώρας που απευθύνονται περισσότερο στον Ελληνα παρά στον ξένο τουρίστα και ιδιαίτερα στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε δημοφιλή νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αυτοί οι προορισμοί συγκεντρώνουν μεν πολλούς ξένους, ωστόσο λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων υπάρχει πληθώρα κλινών που έχουν μείνει αδιάθετες. Λιγότερες είναι οι προσφορές για προορισμούς όπως η Κως, η οποία, ούτως ή άλλως, εξαιτίας των απωλειών που είχε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του Προσφυγικού, φέτος είχε εξαρχής πιο οικονομικούς καταλόγους και επομένως οι ξενοδόχοι εξασφάλισαν πελατεία νωρίτερα μέσα στο 2018. Το ίδιο ισχύει και στο Ιόνιο, όπου τα νέα ξενοδοχεία και η επιστροφή των επενδυτών στην Κέρκυρα και όχι μόνο είχαν φέρει νωρίτερα μέσα στη χρονιά καλές πληρότητες. Εκτός του χορού των εκπτώσεων μένουν οι άκρως δημοφιλείς Κυκλάδες, οι οποίες ωστόσο έχουν λιγότερες κλίνες και άρα η ζήτηση από εξωτερικό και εσωτερικό υπερκαλύπτει κάθε χρόνο την προσφορά.

Οι τιμές

Διακοπές, λοιπόν, με εκπτώσεις, κυρίως από τις 25 Αυγούστου και μετά, αλλά και νωρίτερα, αν και η διαθεσιμότητα σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς πιο περιορισμένη και οι προσφορές εξαντλούνται αμέσως:

Ενδεικτικά όσον αφορά τις τιμές για πεντάστερες και πιο φθηνές διακοπές στα Ιωάννινα σε all inclusive 5 αστέρων, για δύο ενήλικες και δύο παιδιά έως 12 ετών η τιμή για τρεις διανυκτερεύσεις έως το τέλος Αυγούστου είναι στα 358 ευρώ, ενώ από 1η έως 10 Σεπτεμβρίου πέφτει ακόμη περισσότερο, στα 326 ευρώ.

Σε πεντάστερο resort στη Θάσο, «σε ένα από τα καλύτερα παραλιακά ξενοδοχεία στο Βόρειο Αιγαίο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η τιμή που προσφέρεται από τις 25 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου με ημιδιατροφή και τουλάχιστον τρεις διανυκτερεύσεις είναι από 165 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δύο ενήλικες και ένα παιδί έως 12 ετών.

Εκπτωση 58%, στα 169 ευρώ, για τρεις ημέρες (δύο διανυκτερεύσεις) και ημιδιατροφή για το διάστημα έως το τέλος Αυγούστου προσφέρεται για πεντάστερη διαμονή στο Καρπενήσι για μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, ενώ αντίστοιχα σε έτερο πεντάστερο της περιοχής για διαμονή έως τις 30 Σεπτεμβρίου η έκπτωση είναι 62%, με τιμή στα 189 ευρώ.

Στο Λιτόχωρο Πιερίας η τιμή σε τετράστερο για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις) για τριμελή οικογένεια με ημιδιατροφή είναι στα 345 ευρώ, με έκπτωση 60%, για το διάστημα έως τις 28 Αυγούστου, ενώ αντίστοιχα σε πεντάστερο του Βόλου προσφέρεται έκπτωση 60%, στα 354 ευρώ, για την εβδομάδα μετά τις 24 Αυγούστου.

Στην Αρχαία Ολυμπία σε τετράστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή έως τις 24 Αυγούστου η τιμή για δύο διανυκτερεύσεις για τριμελή οικογένεια με ένα παιδί έως 10 ετών και ημιδιατροφή σε δίκλινο δωμάτιο είναι στα 179 ευρώ, με έκπτωση 40%, και κατεβαίνει στα 169 ευρώ για το διάστημα από τις 25 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στις τιμές φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο φόρος διαμονής που ισχύει από τις αρχές του 2018 για ημερήσια χρήση κάθε δωματίου και καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο εκάστοτε ξενοδοχείο στο τέλος της διαμονής του, ξεκινώντας για τα πεντάστερα από 4 ευρώ, για τα τετράστερα από 3 ευρώ, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων από 1,5 ευρώ κ.ο.κ.

Φορολογία, καλοκαιρία σε Ευρώπη και Τουρκία

Ακριβώς επειδή η υψηλή φορολογία καθιστά το ελληνικό τουριστικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό, η Τουρκία αλλά και η καλοκαιρία στην Ευρώπη είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι τουριστικοί φορείς αποδίδουν την επιβράδυνση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στη χώρα μας από το εξωτερικό (όσο για το εσωτερικό, είναι γνωστή η δυσκολία του Ελληνα να πάει διακοπές τα τελευταία χρόνια).

Το 2018 παραμένει μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τα επίσημα νούμερα αφίξεων και εσόδων να είναι ήδη υψηλότερα σε σύγκριση με το επίσης πολύ καλό 2017. Ωστόσο, σε αντίθεση με την υπεραισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, αφενός λόγω των υψηλών επιδόσεων του περσινού καλοκαιριού, αφετέρου των διψήφιων ρυθμών προκρατήσεων από τις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας το πρώτο τετράμηνο, οι κρατήσεις στη συνέχεια φρέναραν, με αποτέλεσμα οι υψηλές προσδοκίες για το καυτό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου τελικά να μην επιβεβαιώνονται και αρκετοί Ευρωπαίοι να στρέφονται στην Τουρκία, όπου ένα πεντάστερο έχει την τιμή ενός τετράστερου στην Ελλάδα και ακόμη λιγότερο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής φέτος το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είναι χαμηλότερη με αρκετές ημέρες κενές, στο 80%- 85% σε σύγκριση με πέρυσι όπου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 90%. Tην ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγες οι ακυρώσεις προγραμματισμένων από τις αρχές του έτους πτήσεων charter από τη Ρωσία για Κρήτη και Ρόδο, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να γεμίσουν. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα νούμερα, σύμφωνα με τα οποία στην Τουρκία φέτος, λόγω των φθηνότερων τιμών της, αναμένονται πάνω από 6 εκατομμύρια Ρώσοι έναντι 4,5 εκατομμυρίων πέρυσι, όταν στην Ελλάδα η κίνηση από Ρωσία είναι πτωτική και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 800.000 από 900.000 συνολικά το 2017.

Συνολικά, η επαναφορά της Τουρκίας, όπως καταγράφεται φέτος από τα επίσημα στοιχεία, είναι καθολική, αν ληφθεί υπόψη ότι για το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας Μεχμέτ Ερσόι, οι αφίξεις τουριστών στη χώρα ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 30%, με συνολικά 16 εκατομμύρια ξένους και την Αττάλεια να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με πάνω από 6,6 εκατομμύρια τουρίστες.

Μάλιστα, με βάση τα λεγόμενα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η περιοχή μπορεί να επιτύχει φέτος τον στόχο των 14 εκατομμυρίων αφίξεων και ο επόμενος στόχος για τον τουρκικό τουρισμό θα είναι πλέον η αύξηση των εσόδων και η προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού.

Στη γείτονα οι αφίξεις από Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακά σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI και η Thomas Cook, με εξαίρεση την περίοδο του Μουντιάλ -οπότε υπήρξε μια σχετική πτώση στη ζήτηση- κατατάσσουν τη χώρα στους νικητές της φετινής σεζόν μαζί με την Ισπανία και την Ελλάδα, λόγω των άκρως ανταγωνιστικών τιμών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δύο χρόνια, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, της απόπειρας πραξικοπήματος και της διπλωματικής κρίσης με τη Ρωσία, οι ξένοι επισκέπτες στην Τουρκία είχαν μειωθεί στα 25,3 εκατομμύρια από 36,2 εκατομμύρια το 2015 και 36,8 εκατομμύρια το 2014.

Στο ερώτημα αν για το φρένο στις κρατήσεις last minute στην Ελλάδα φέτος έφταιξε και η άνοδος των τιμών των ξενοδοχείων, όπως καταγράφεται από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης (βλ. www.trivago.gr), οι ξενοδόχοι αντιτείνουν το θέμα τής αναμφισβήτητα υψηλής φορολογίας, με επιπλέον επιβαρύνσεις σε όλα τα επίπεδα κάθε χρόνο.

Επιπλέον, προσθέτουν το επιχείρημα ότι για το 2018 ο κλάδος ήλπιζε, ως είθισται στο επιχειρείν, ότι θα κεφαλαιοποιήσει σε έναν βαθμό την υπεραξία από το πολύ καλό 2017, κάτι ωστόσο που τελικά συνέβη μόνο για τους μεγάλους κερδισμένους (και) της φετινής χρονιάς όπως είναι οι προορισμοί των Κυκλάδων, της Αθήνας και του Ιονίου. «Είναι ο πρώτος Αύγουστος που έχουμε τόσο μεγάλες προσφορές σε ξενοδοχεία των υψηλών κατηγοριών, επιβεβαιώνοντας την ψαλίδα μεταξύ των προορισμών ανά την Ελλάδα. Οσο για το πολυσυζητημένο κομμάτι της επιμήκυνσης της σεζόν που επαναλαμβάνει ως κεντρικό στόχο το υπουργείο Τουρισμού και επιχειρείται με πιλοτικά προγράμματα, σε συνεργασία με μεγάλους tour operators του εξωτερικού αρχικά στην Κρήτη και προσεχώς και στη Ρόδο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε σχέση με τις πολύ χαμηλές τιμές, στις οποίες πωλείται το τελικό προϊόν στον ξένο τουρίστα», επισημαίνουν στο «business stories» οι τουριστικοί φορείς, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η επιμήκυνση που έχει επιτευχθεί είναι λίγες ημέρες στις αρχές και το τέλος της θερινής σεζόν.

Ενας ακόμη αστάθμητος παράγοντας στο φρενάρισμα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς σχετίζεται με την καλοκαιρία στην υπόλοιπη Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Βρετανία, που αποτελεί και μία από τις βασικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για ουκ ολίγους προορισμούς στη Νότια Ευρώπη.

Οι Βρετανοί (που αποτελούν τη δεύτερη βασική αγορά, με τους Γερμανούς για την Ελλάδα) δεν ταξίδεψαν τόσο πολύ φέτος αφενός λόγω Μουντιάλ, αφετέρου επειδή είναι η πρώτη φορά που εξαιτίας της καλοκαιρίας που επικρατεί στη χώρα τους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τον ήλιο εκεί και δεν κλείνουν πακέτα τελευταίας στιγμής σε μεσογειακούς προορισμούς.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι tour operators προσπαθούν να τους προσελκύσουν με μεγάλες εκπτώσεις σε πακέτα και αεροπορικά εισιτήρια που μπορεί να ξεπερνούν και το 50% για τη Μεσόγειο. Μένει να φανεί αν τελικά η τακτική αυτή θα έχει αποτελέσματα.