Με τις προσθήκες νέων δρομολογίων από αεροπορικές όπως η Wizz Air και η Air China και την επιβατική κίνηση στα 22,1 εκατομμύρια μέχρι στιγμής «τρέχει» ο Δεκέμβριος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Χθες, με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της Wizz Air για τρία νέα δρομολόγια εξωτερικού που ξεκινούν μέσα στο χειμώνα από την Αθήνα προς Βουκουρέστι, Τελ Αβίβ και Τίρανα έγινε αναφορά και στα νούμερα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι στιγμής, με το μήνα Δεκέμβριο να έχει σχεδόν προσεγγίσει τους αριθμούς- ρεκόρ του 2019 αφού η «ψαλίδα» είναι στο μείον 3,5% κι αυτό παρά το γεγονός ότι λείπουν αγορές όπως η Κίνα, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία.

Η κίνηση εσωτερικού έχει ανακάμψει, ενώ από τις αρχές του 2022 και με δεδομένο ότι κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς ίσχυαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί η συνολική επιβατική κίνηση υπολείπεται σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 11,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου προ κορωνοϊού.

Ένα σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ξεκινά στις 22/12 το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα από την Air China, παραπέμποντας για πρώτη φορά, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια από την κινεζική αγορά, η οποία τους πρώτους δύο μήνες του 2020 (προ ταξιδιωτικών περιορισμών) είχε ανέβει ήδη στην 16η θέση των ξένων αγορών για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη 18η που βρισκόταν το 2019.

Η Wizz Air

Στα καλά νέα είναι και τα τρία νέα δρομολόγια εξωτερικού που ανακοινώθηκαν χθες από την Wizz Air: Η εταιρεία που κατατάσσεται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη με βιώσιμα χαρακτηριστικά ανακοίνωσε τρία ultra-χαμηλού κόστους δρομολόγια από την Αθήνα προς το Βουκουρέστι στη Ρουμανία, το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και προς τα Τίρανα στην Αλβανία.

Οι κρατήσεις ξεκινούν με τιμές από 19,99 ευρώ με τα δρομολόγια να έχουν εκκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου για το Βουκουρέστι και από τις 12 Δεκεμβρίου για Τελ Αβίβ και Τίρανα.

Μαζί με τις νέες πτήσεις, η Wizz Air πλέον προσφέρει από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 12 δρομολόγια σε 11 χώρες και αναπτύσσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Ελλάδα, από όπου και εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό από το ξεκίνημα των πτήσεών της, το 2004.

Σύμφωνα με τον κ. Adria Rabassa, επικεφαλής ανάπτυξης δικτύου της Wizz Air η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την προσφορά περισσότερων επιλογών στους ταξιδιώτες για ταξίδια city break, διακοπές για τη χειμερινή περίοδο αλλά και πέραν αυτής.

«Προσπαθούμε συνεχώς να επεκτείνουμε το δίκτυο δρομολογίων μας, δημιουργώντας περισσότερες συνδέσεις χαμηλού κόστους».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου η Wizz Air είναι στις κορυφαίες αεροπορικές για το 2022 από αυτές που έρχονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (εξαιρουμένων των δύο εγχώριων AEGEAN και SKY express) όσον αφορά τις επιδόσεις τους φέτος με 500 χιλιάδες επιβάτες τη χρονιά που κλείνει, δείχνοντας και τη δυναμική της εταιρείας.

Η Wizz Air έχει ήδη μεταφέρει μέσα στο 2022 περισσότερους επιβάτες από ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα και το 2022 σημείωσε 33% αύξηση σε επίπεδο επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2019 και +32% σε επίπεδο πτήσεων.

Συνολικά η εταιρεία, σύμφωνα με τους επιτελείς της, έχει έναν στόλο που αποτελείται από 175 Airbus, (+22% το 2022 σε σχέση με το 2021), με προσωπικό 6.800 εργαζομένων, εκτελώντας 950 δρομολόγια σε 200 προορισμούς σε 54 χώρες.

Το οικονομικό έτος 2022 (έως 31/3/2022) η αεροπορική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετέφερε 27,1 εκατ. επιβάτες κι έχει 35 βάσεις σε 16 χώρες (Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε σχέση με την ανάπτυξη του δικτύου της, η εταιρεία «επενδύει» περισσότερο στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε επίπεδο χωρητικότητας, ακολουθεί η δυτική Ευρώπη με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και πιο μακρινές αγορές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Στη χώρα μας η αεροπορική έχει ξεκινήσει από το 2004 έχοντας μεταφέρει συνολικά 4,4 εκατ. επιβάτες με συνολικά 83 δρομολόγια σε 14 χώρες, ενώ στην Αθήνα έχει μεταφέρει συνολικά 1,6 εκατ. επιβάτες με 12 δρομολόγια σε 11 χώρες.