Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί ο ελληνικός τουρισμός, με το πρώτο, πολύ αδύναμο εξάμηνο του 2021 να πιάνει, επισήμως, όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις το 20% των εισπράξεων του πρώτου εξαμήνου του πολύ δυνατού 2019, φθάνοντας συνολικά το 1,1 δισ. ευρώ φέτος.

Από τα νούμερα που δημοσίευσε χθες με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει άνοδος 51% σε επίπεδο εσόδων φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, περίοδο κατά την οποία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί μόλις στα 733 εκατ. ευρώ αν και πλέον το μέτρο σύγκρισης είναι το ‘’κανονικό’’ 2019.

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο φετινός Ιούνιος άγγιξε φέτος τα 800 εκατ. ευρώ από τα μόλις 83 εκατ. ευρώ του Ιουνίου του 2020 (σ.σ. ο ελληνικός τουρισμός πέρυσι τον Ιούνιο ήταν ουσιαστικά κλειστός) και τα 2,56 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2019, επομένως τα εφετινά έσοδα αντιστοιχούν στο 31% του Ιουνίου του 2019.

Μετά και τα νούμερα του Ιουνίου, ο κλάδος αναμένει πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον τα επίσημα στοιχεία του διμήνου Ιουλίου- Αυγούστου, το πλέον ‘’θερμό’’ δίμηνο του καλοκαιριού, το οποίο μάλιστα φαίνεται να έχει απρόσμενα καλή πορεία, ειδικά από τα μέσα Ιουλίου και μετά μέχρι σήμερα.

Σημειωτέον ότι το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου και λόγω της υψηλής εποχικότητας της Ελλάδας με τη μεγάλη εξάρτηση από το προϊόν ‘’Ηλιος και Θάλασσα’’ πραγματοποιείται παραδοσιακά ποσοστό άνω του 40% των συνολικών εισπράξεων κάθε έτους.

Ενδεικτικά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2019 το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων ήταν λίγο χαμηλότερα των 8 δισ. ευρώ (3,65 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 4,2 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο), από το σύνολο των 18,2 δισ. ευρώ των άμεσων εσόδων που κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος την καλύτερη ιστορικά χρονιά του κλάδου.

Αν μη τι άλλο πάντως, το φετινό καλοκαίρι μόνο πλήξη δεν δημιουργεί, με τις αλλαγές στην σκακιέρα της Μεσογείου να είναι παραπάνω από συχνές, και μένει να φανεί πόσο τελικά θα επηρεάσουν και τους προορισμούς στο τελικό ‘’ταμείο’’ της σεζόν.

Ενδεικτικά στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, τέθηκε από ΗΠΑ αλλά και Γερμανία, σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις χώρες υψηλού κινδύνου σχετικά με την πορεία της πανδημίας λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Έτσι, τα άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία από την Τουρκία και δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για πέντε έως δέκα ημέρες.

Αντίστοιχα, χθες έγινε γνωστή και η ταξιδιωτική οδηγία από το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία, που κατατάσσει τώρα στις λεγόμενες ‘’περιοχές υψηλού κινδύνου’’ του εξωτερικού, λόγω κορωνοϊού, αγαπημένους προορισμούς για τους Γερμανούς σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, με ισχύ από τις 24 Αυγούστου.

Ετσι, όσοι επιστρέφουν στη Γερμανία από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών, η οποία μπορεί να λήξει μετά από πέντε μέρες, αν υπάρξει αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Η καραντίνα δεν ισχύει για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό.

Οι παραπάνω αποφάσεις ουσιαστικά δικαιώνουν και τους τουριστικούς φορείς που υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί το στοίχημα για το πόσους τελικά… εμβολιασμένους τουρίστες θα καταφέρουν να προσελκύσουν οι προορισμοί της Μεσογείου εφεξής και ειδικά μετά τον Αύγουστο, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ψαλίδα των απωλειών στα φετινά τους έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα

Rihanna: Ο δρόμος προς την επιτυχία – Στον θρόνο της παγκόσμιας showbiz με περιουσία $1,7 δισ. (pics) 

Ανθρωποειδές ρομπότ: Αυτό είναι το νέο στοίχημα της Tesla (pics+vid) 

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από πρωταθλητής, μέτοχος ομάδας (pics)