Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και έκδηλης ικανοποίησης, παρουσία αντιπροσώπων της κυβέρνησης, κορυφαίων υπουργών και τοπικών παραγόντων, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του εναρκτήριου έργου του mega project Elounda Hills, στην ομώνυμη περιοχή (Ελούντα) της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την υλοποίηση του πρωτοποριακού οικιστικού θέρετρου στη Μεσόγειο -τόσο με όρους σχεδίασης όσο και βιωσιμότητας-, το οποίο ξεκινάει άμεσα με την κατασκευή της πιο σύγχρονης ιδιωτικής μαρίνας στην Ελλάδα.

Κατά τη σχετική εκδήλωση παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία του έργου, ο Βιτάλι Μπορίσοφ, ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Mirum, αποκάλεσε την επένδυση έργο της ζωής του, που ξεκίνησε ως μια ιδέα πριν από 15 περίπου χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων σκληρής και εντατικής δουλειάς, που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές αρχές. O Αντιπρόεδρος της Μirum Hellas, Kωνσταντίνος Δέδες, παρομοίασε τον κ. Μπορίσοφ με σύγχρονο Οδυσσέα, ο οποίος βρήκε την Ιθάκη του σε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, που θα επιδράσει καταλυτικά στην οικονομία της Κρήτης και θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο. Σημειωτέον, ο Δήμαρχος του Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ανακοίνωσε ότι ομόφωνα ο Δήμος έχει λάβει την απόφαση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ελληνοποίηση του Βιτάλι Μπορίσοφ, ως ανταπόδοση της προσφοράς και της αγάπης του για τον τόπο (ύστερα από αίτηση του τελευταίου), κάτι που δείχνει και τη συναισθηματική αξία του έργου.

Από την πλευρά του, ο CEO της Mirum Hellas Άγγελος Αγγελιδάκης προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση του έργου Elounda Hills, αλλά και της μαρίνας, αναφέροντας πως η νεότευκτη μαρίνα του Elounda Hills, σε συνδυασμό με τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου, με την οποία θα αναπτύξει συνεργασία, θα είναι σε θέση να προσελκύει mega yachts, δημιουργώντας έναν νέο κόμβο θαλάσσιου τουρισμού. Έτσι, μεγάλα σκάφη από Σουέζ και την Αραβική Χερσόνησο θα μπορούν να κάνουν στάση για ανεφοδιασμό στην Κρήτη, την οποία τώρα παρακάμπτουν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συνεργάτες καθώς και στελέχη της εταιρείας Mirum Ηellas. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου, Γεράσιμος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μέσω βίντεο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης που ανέδειξε την αναπτυξιακή σημασία του έργου και της επένδυσης, την οποία υποστήριξε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και της λειτουργίας, αλλά και στην ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής.

Εξάλλου, ο παριστάμενος Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών. «Eίμαι υπερήφανος που η κυβέρνησή μας στηρίζει τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς αυτό είναι ένα έργο που αδειοδοτήσαμε όταν ήμασταν στο υπουργείο Τουρισμού. Καταφέραμε να αδειοδότήσουμε ένα ‘’στολίδι”, ένα δείγμα ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει αλλάξει και αυτή η επένδυση το αποδεικνύει», τόνισε.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης χαρακτήρισε το έργο ως «στρατηγική επένδυση», που θα δώσει θέσεις εργασίας και στις 5 φάσεις υλοποίησής του (μέχρι το 2030) και θα αποτελέσει ένα πρότυπο υποδομής και ανώτερου τουριστικού προϊόντος.

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως, «η δεκαετία που διανύουμε θα γίνει για την Κρήτη μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας, κοινωνικής συνοχής στην οποία συμβάλλει και η συγκεκριμένη μεγάλη τουριστική επένδυση».

Η νέα μαρίνα και η σημασία της για το μεγάλο έργο Εlounda Hills

Η μαρίνα αναπτύσσεται στην παραλιακή ζώνη (αιγιαλός και παραλία) έμπροσθεν του Τουριστικού Χωριού Elounda Hills. Το έργο αφορά την κατασκευή μαρίνας με δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών (από 6 μέτρα ως 70 μέτρα), από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες (στις λιμενολεκάνες 1 και 2) ενώ οι 138 εποχικές. Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σύγχρονες μαρίνες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, δυνατότητα παράδοσης λυμάτων / ορυκτελαίων, λοιπές υπηρεσίες κ.λπ.).

Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας να αναμένεται το 2026, η Elounda Hills Marina θα αποτελέσει τη πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα. Βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη του Άγιου Νικολάου και το resort Elounda Hills, με θέα το ιστορικό νησί της Σπιναλόγκα και αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσει κάποιος την εκπληκτική παραλιακή γραμμή της Κρήτης. H μαρίνα θα βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, το οποίο αναμένεται να ανοίξει και αυτό το 2026, προσφέροντας μεταξύ άλλων και απαραίτητες εγκαταστάσεις για ιδιωτικά τζετ.

Η κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas θα αναλάβει την οργάνωση και συν- διαχείριση και λειτουργία της μαρίνας μετά την ολοκλήρωσή της. Υπενθυμίζεται ότι η Camper & Nicholsons είναι το πιο ιστορικό και πιο σεβαστό ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting, καθώς από το 1782, είναι συνώνυμο της τεχνογνωσίας, της σχεδιαστικής αριστείας και των κορυφαίων επιδόσεων. Σε συνεργασία με την αφοσιωμένη ομάδα της Elounda Hills Marina μοιράζεται το γνήσιο πάθος για τη θάλασσα και διαθέτει συλλογικά μια σειρά από ασύγκριτες εμπειρίες και γνώσεις.

Όσοι διαθέτουν γιοτ ή ιστιοπλοϊκό και λατρεύουν τη θάλασσα, θα μπορούν να επωφεληθούν από την υπερσύγχρονη μαρίνα και παράλληλα να απολαύσουν αγορές σε μπουτίκ καταστήματα, εγκαταστάσεις σπα και ευεξίας, χώρους εργασίας και δεκάδες εστιατόρια. Μια ιδιωτική παραλία και beach club θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ θα υπάρχει και ένας ξεχωριστός χώρος για παιδιά.

Τοποθετημένο στο ιστορικό και γραφικό τοπίο της Κρήτης, στον ειδυλλιακό κόλπο της Ελούντας, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 950 στρεμμάτων με πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλο, το Elounda Hills, το μεγαλύτερο project της Mirum στην Ελλάδα, προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους πιο διάσημους και φιλικούς προς το περιβάλλον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου. Κεντρικά στοιχεία του project αποτελούν το luxury resort ξενοδοχείο 5 αστέρων υπό το brand name της 1Hotels, το συγκρότημα διαμερισμάτων, πολυτελείς κατοικίες, βοτανικός κήπος με αμπέλια και ελαιώνες, 11 εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Σημαντική καινοτομία του έργου είναι η δέσμευση προς την ολιστική αειφορία, στρατηγική που λαμβάνει υπόψιν τα στοιχεία της βιωσιμότητας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συγκροτήματος, ακολουθώντας τις αρχές του zero waste. Το resort, εμπνευσμένο από την αρχαία φράση «νούς υγιής εν σώματι υγιή» έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα resort που παρέχει βιώσιμες εμπειρίες μέσα από την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση νερού και απορριμμάτων, την xρήση ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών σε διάφορα σημεία και εστιατόρια με προϊόντα «fish-to-fork», για μια αυθεντική γευστική εμπειρία συνυφασμένη με άριστες πρώτες ύλες.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://eloundahills.gr/