Τουρισμός

Έσοδα του… 2010 φέτος στον ελληνικό τουρισμό

  • Στεφανία Σούκη


Μέσα στο επτάμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν τα €9,1 δισ., για πρώτη φορά, μετά τα €8 δισ. του επταμήνου του 2018 και τα 7 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2017

Oι τουρίστες ξοδεύουν τώρα περισσότερα στην Ελλάδα: Η αύξηση της μέσης δαπάνης και η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, η οποία είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια, φέρνει περισσότερες τουριστικές εισπράξεις και θα οδηγήσει φέτος σε νέο ρεκόρ τουριστικών εσόδων τον ελληνικό τουρισμό.

Αυτό υποστήριξε η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα που αποδίδεται η αύξηση των τουριστικών εσόδων φέτος, με τον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα να τονίζουν πάραυτα, στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ότι πλέον ο τομέας δε θα πρέπει να αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στα νούμερα (ειδικά των αφίξεων), αν και τα έσοδα έχουν πάντα σημασία.

Οσον αφορά λοιπόν τις εισπράξεις, τα νούμερα του Ιουλίου (σ.σ. με δεδομένο ότι το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου είναι το πλέον κρίσιμο για τον ελληνικό τουρισμό) με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν τον τόνο για το σύνολο της χρόνιας, όπου η εκτίμηση του υπουργείου Τουρισμού, με συντηρητικούς όρους, παραπέμπει σε πάνω από 16,5 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων από τα 16,1 δισ. ευρώ του 2018.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία από το ισοζύγιο πληρωμών για τα οποία περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα με την ανακοίνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ετσι για το επτάμηνο, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 9,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά, μετά τα 8 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2018 και τα 7 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2017.

Μία σύγκριση με τα έσοδα των προηγούμενων ετών αρκεί ώστε να φανεί το «άλμα» του κλάδου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το 2010, οπότε ο κλάδος ήταν στα πιο «χαμηλά» της τελευταίας δεκαετίας οι τουριστικές εισπράξεις ήταν στα 9,6 δισ. ευρώ, λίγο πάνω δηλαδή από τα φετινά έσοδα του επταμήνου, για να ανέβουν στα 10,5 δισ. ευρώ το 2011 και να πέσουν ξανά στα πέριξ των 10 δισ. ευρώ το 2012.

Ο φετινός Ιούλιος μάλιστα αποδείχθηκε τελικά, πολύ καλύτερος του αναμενομένου, αν ληφθεί υπόψη ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, οι τουριστικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό είχαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει ότι οι επισκέπτες στη χώρα ξοδεύχουν περισσότερα. Ειδικότερα, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών ενισχύθηκαν με ένα +2,4% οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 11,1%, φθάνοντας τα 3,65 δισ. ευρώ από 3,28 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018 και 2,96 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.