Εστω κι αν, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2021 θα είναι καλύτερο τουριστικά σε σχέση με το 2020, η χρονιά προδιαγράφεται επίσης δύσκολη, με τον παράγοντα «ρευστότητα» να είναι αυτή τη στιγμή, στο ξεκίνημα της νέας θερινής σεζόν, πρώτη προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση και ενώ ο τουρισμός έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες απώλειες της περσινής χρονιάς που αγγίζουν, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 80% έναντι του 2019 σε επίπεδο συνολικού τζίρου, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων με νέα, εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης. Εν όψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για την ανάκαμψη, η τράπεζα εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει προς τον τουριστικό κλάδο με ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, το Πειραιώς Tourism Sunrise, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί περισσότερους από 4.000 πελάτες στον κλάδο του τουρισμού, με υφιστάμενα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Αντώνης Κατραούρας, γενικός διευθυντής, επικεφαλής Commercial Banking της τράπεζας.

«Ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συνεχίσαμε να στηρίζουμε τα νέα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο, καθώς δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε στις προοπτικές του».

Η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή τροχιά του τουρισμού διαταράσσοντας τη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων μερών με τον τομέα, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στα αναμενόμενα έσοδα και την κερδοφορία και δημιουργώντας έκτακτες ανάγκες ρευστότητας, ιδιαίτερα στην προσπάθεια επανεκκίνησης των ξενοδοχείων.

«Λάβαμε μέτρα άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των πληγέντων πιστούχων στηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο. Ετσι, σε πελάτες με συνολικά δανειακά υπόλοιπα που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ παρείχαμε αναστολές πληρωμής δόσεων για τα έτη 2020-2021, καθώς και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, μέσω των διαθέσιμων προγραμμάτων στήριξης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας / ΤΕΠΙΧ και μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της τράπεζας. Ανεξαρτήτως προγραμμάτων στήριξης, παρείχαμε χρηματοδότηση σε επιλεγμένους πελάτες που παρουσίασαν ικανοποιητικά και ρεαλιστικά επιχειρηματικά σχέδια».

Τα νέα δεδομένα και η ανάκαμψη

Σε σχέση με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου κατά την περίοδο εξόδου από την πανδημία, ο κ. Κατραούρας αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται να διαφοροποιείται το συναλλακτικό κύκλωμα μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των tour operators. «Αναθεωρείται, δηλαδή, το πλαίσιο της συνεργασίας τους μέσω των προκαταβολών, τις οποίες μέχρι τώρα λάμβαναν είτε στην αρχή της τουριστικής χρονιάς ως ενίσχυση της ρευστότητάς τους, είτε ως συμμετοχή των tour operators σε επενδυτικά σχέδια επέκτασης ή και ανακαίνισης των ξενοδοχειακών μονάδων».

Ενα θέμα επίσης που τελεί υπό διαπραγμάτευση είναι το αν και πότε θα επανέλθουν τα λεγόμενα «guarantee» συμβόλαια κρατήσεων (με αυξημένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για τις κρατήσεις μεγάλου αριθμού δωματίων ή και ολόκληρου του ξενοδοχείου για ορισμένη χρονική περίοδο σε μια συγκεκριμένη τιμή). Παράλληλα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, φαίνεται να επιμηκύνεται η περίοδος πίστωσης που παρέχουν στους tour operators. Μέχρι σήμερα ο χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεών τους έφτανε τις 45 ημέρες, ενώ τουλάχιστον για φέτος οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για επιμήκυνση που φτάνει μέχρι και τις 90 ημέρες.

Σε σχέση με την ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Κατραούρας εκτιμά: «Θα δούμε σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας της τουριστικής αγοράς μέχρι και το 2022 και την πλήρη ανάκαμψή της το 2023, σύμφωνα πάντοτε με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Είναι όμως πολύ πιθανό να δούμε και το 2022 αυτή την ανάκαμψη, με την προϋπόθεση τα προγράμματα εμβολιασμού και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας να έχουν απόλυτη επιτυχία».

Αραγε, κατά πόσο υπάρχει αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για έναν νέο γύρο «κόκκινων» ξενοδόχων μετά τη μείωση που είχε επιτευχθεί σταδιακά έως και το 2019;

«Τα moratoria που παρασχέθηκαν και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΑΤ και ΤΕΠΙΧ, σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδότησης τόκων, μειώνουν σημαντικά αυτή την πιθανότητα, όπως βλέπουμε στα δικά μας χαρτοφυλάκια. Εξάλλου, από 7/4/21 και μέχρι 9/5/21 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ”, με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο συνεισφέρει στην αποπληρωμή των δόσεων και τόκων επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς για χρονικό διάστημα της τάξης των οκτώ μηνών.
Η άμεση παρέμβαση για τη στήριξη του κλάδου από πλευράς της Πολιτείας και, παράλληλα, από πλευράς των τραπεζών, ήταν καίρια. Στην Πειραιώς, από την αρχή της πανδημίας, σταθήκαμε στο πλευρό των πελατών μας και επιδιώξαμε να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προσωρινά εμπόδια», αναφέρει ο επικεφαλής Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξ ου και τα νέα προϊόντα που προσφέρει αυτή τη στιγμή η τράπεζα για τον κλάδο της φιλοξενίας – τουρισμού: τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων εν όψει της νέας σεζόν είναι το Πειραιώς Tοurism Sunrise και το Πειραιώς Tourism Sunrise Factoring.

Tο πρώτο ενισχύει τη ρευστότητα των ξενοδοχείων προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες της επανεκκίνησής τους, ενώ το δεύτερο προσφέρει τη δυνατότητα προείσπραξης μέρους των απαιτήσεών τους από τους tour operators, συντρέχοντας ανάλογα στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης σε λειτουργία.

Το Πειραιώς Tourism Sunrise απευθύνεται στo σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης θα είναι συνάρτηση του αριθμού δωματίων των καταλυμάτων (έως 2.000 ευρώ το δωμάτιο), με ανώτατο όριο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων πωλήσεων. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα προεξόφλησης των απαιτήσεών τους από τους tour operators.

Διαβάστε ακόμη:   

Ανοίγει ξανά η Επιστρεπτέα 7: Δικαιούχοι χιλιάδες που αποκλείστηκαν λόγω λαθών

Ζήνα Μαυροειδή: «Αυτά είναι τα επόμενα σχέδιά μας για το e fresh»

Εμβόλια κορωνοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 45-49