Στην 6η θέση στη δεκάδα με τις δημοφιλέστερες πόλεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις αναζητήσεις πτήσεων για την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα σε συνέχεια και των υψηλών επιδόσεων που έχει επιδείξει από τις αρχές της χρονιάς.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποίησε η εξειδικευμένη εταιρεία Forwardkeys για αεροπορικά εισιτήρια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς πόλεων στην υψηλότερη περίοδο του καλοκαιριού, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024. Τα στοιχεία βασίζονται στις αναζητήσεις που έχουν γίνει την περίοδο του πρώτου τετραμήνου του 2024, την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου.

Οι δύο «κλασικοί» προορισμοί, το Λονδίνο και το Παρίσι έρχονται πρώτοι στη λίστα έχοντας μάλιστα κερδίσει μερίδιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, και ακολουθεί σταθερή η Βαρκελώνη, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Κωνσταντινούπολη μαζί με τη Ρώμη. Η ανάλυση της Forwardkeys αναφέρει κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με τους Ολυμπιακούς του Παρισιού: Από τη διοργάνωση δεν επωφελείται μόνο η γαλλική πρωτεύουσα αλλά και η βρετανική, με σημαντική αύξηση των αναζητήσεων σε σύγκριση με πέρυσι δεδομένων των πολλαπλών επιλογών συνδεσιμότητας που προσφέρει, ως κόμβος για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Αθήνα, ακολουθεί στην 6η θέση, έχοντας ωστόσο χάσει οριακά μερίδιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2023 όπως αντίστοιχα έχει συμβεί με τη Λισαβώνα, τη Μαδρίτη και τη Μαγιόρκα: Στην ανάλυση της Forwardkeys επισημαίνεται ότι με βάση τις αναζητήσεις πτήσεων το πρώτο τετράμηνο του έτους για την καλοκαιρινή περίοδο, αυτοί οι προορισμοί εμφανίζονται με χαμηλότερα μερίδια -έστω και οριακά όπως συμβαίνει στην Αθήνα- γιατί κατάφεραν να ανακτήσουν πολύ γρήγορα πέρυσι το χαμένο έδαφος μετά την πανδημία. Συνολικά η Forwardkeys προβλέπει επιστροφή για τα ταξίδια στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι στα προ πανδημίας επίπεδα, με οριακή διαφορά -1% σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις που έγιναν το πρώτο τετράμηνο του έτους για την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο κατά 13% έναντι του 2023.

Πέραν από τα νούμερα των πτήσεων, για την ελληνική πρωτεύουσα έχουν ενδιαφέρον και τα στοιχεία σε σχέση με την κρουαζιέρα. Με βάση τη σχετική ανάλυση από την εταιρεία ξενοδοχειακού management Square Lime «στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία θα πρέπει να συμπεριληφθεί η διαρκής άνοδος που καταγράφει η Αθήνα, λόγω και της παραμονής πελατών κρουαζιέρας. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι αύξηση 10% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που ισοδυναμούν περίπου με 225.000 περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας, με το εξόχως μεγαλύτερο κομμάτι αυτών να αφορά το λιμάνι του Πειραιά. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Jet2holidays, παρουσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως νέο προορισμό για πελάτες και ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες», αναφέρεται σχετικά.

Επιπλέον, παράγοντες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση για την πρωτεύουσα, όπως επισημαίνει η Διευθύντρια Πωλήσεων της Square Lime κ. Κατίνα Παπαδομανωλάκη, είναι η συνολικά αυξημένη χωρητικότητα πτήσεων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, καθώς και οι επερχόμενες διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, αθλητικές ή πολιτιστικές όπως οι συναυλίες Coldplay και Sting.

«Όλα τα παραπάνω, αλλά όχι μόνο, αντανακλούν και τις εθνικότητες των επισκεπτών που συρρέουν στην Αθήνα, με τους πελάτες από τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία και την αγγλική αγορά να παραμένει εξαιρετικά δυνατή. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται μεγάλη πτώση ροών από το Ισραήλ».

Διαβάστε ακόμη:

Στην Αθήνα ο Εμίρης του Κατάρ – Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Κ. Μητσοτάκη

Τα γκάζια στην εκστρατεία, ο Σταν και οι δοκιμαστές, η Eurobank και η Ελληνική, η νέα εξαγορά της Intracom, ο Αραβας κροίσος, η ΔΕΗ και ο Roberto Cavalli

ΥΠΕΝ: Πακέτο μέτρων για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαχείριση των περικοπών από το φθινόπωρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ